Milanović odgovorio Komšiću: Ustav BiH se neće mijenjati dok sam ja politički živ

.
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića (DF) na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Komšićev govor je nazvao privatnim govorom, a ne obraćanjem u ime države ili svih građana.

"To je bio privatan govor, Komšić ne govori u ime države ili svih građana. To što je govorio u UN-u je loše, jer to su izjave koje kod neupućenih, a takvih ima, izazivaju grozne asocijacije. Između ostalog, upoređivao je (Andreja) Plenkovića s (Vladimirom) Putinom jer nije priznao idiotsku presudu suda u Strazburu", poručio je.

U nastavku je komentarisao presude suda u Strazburu koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu.

"Ti suci se igraju mirotvoraca. Prije su imali određenu funkciju, ali ovo što sada rade, a posebno s Bosnom i Hercegovinom, koordinisana je akcija između Komšića i njemu sličnih iz međunarodne zajednice. Presude su idiotske i opasne, jer se presudama pokušava promijeniti mirovni sporazum iz Daytona. To je nemoguće. To je put u sukob", konstatovao je Milanović.

Smatra da se posljednjom presudom, po apelaciji Slavena Kovačevića, kompromituju prava konstitutivnih naroda.

"Time se pokušava natjerati Bosnu i Hercegovinu da promijeni svoj Ustav - to je nemoguće i za to nema većine. Sud u Strazburu u koordinaciji s Komšićem i dijelom Brisela vrši pritisak na konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini da promijene Ustav koji su krvlju izborili. To neće nikada proći dok sam ja politički živ", zaključio je predsjednik Hrvatske, prenosi HRT.

Podsjećamo, osim što je Komšić Plenkovića uporedio s Putinom, na Generalnoj skupštini UN-a govorio je i o pretenzijama Hrvatske i Srbije prema Bosni i Hercegovini, naglasivši da se njima ugrožava mir.

Milanović je na Generalnoj skupštini UN-a pozvao na izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima će se ostvariti, kako je naveo, zastupljenost svih konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti.