Milanoviću je trebao samo jedan dan za prvi predsjednički skandal

zoran milanovic
SAMO dan nakon inauguracije predsjednik Zoran Milanović se našao u prvom skandalu svojeg mandata na Pantovčaku. Milanović je dan nakon inauguracije najavio da će za savjetnicu za obrazovanje imenovati kontroverznu bivšu ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje (AZZ) Jadranku Žarković Pečenković, unatoč tome što su mediji danima prije toga tematizirali niz njenih problematičnih poteza na čelu AZOO-a.

Nitko ga nije prisilio na takvu pogrešku

Službena potvrda o imenovanju medijima iz Ureda predsjednika stigla je danas.

U tenisu bi se reklo da je predsjednik Milanović napravio “unforced error”, odnosno pogrešku na koju ga nitko nije prisilio, što je u skladu s njegovim sloganom o “Predsjedniku s karakterom”. Milanovićev karakter očito nije dozvolio da se umjesto Žarković imenuje netko tko nema takvih repova, pa se sada novi predsjednik nalazi u situaciji da je njegova savjetnica jedna od glavnih tema u javnosti i to ne u pozitivnom kontekstu.

Savjetnica koja je u direktnoj suprotnosti s obećanjima u kampanji

Podsjetimo, Milanović je kampanju vodio s porukom “Normalno”, zagovarajući prihvaćanje različitosti u hrvatskom društvu u kojem svi trebaju imati jednaki tretman te je u inauguracijskom govoru isticao da se u RH manjine trebaju osjećati sigurno i podržano.

Milanović je prekjučer na Pantovčaku poručio da su ratovi gotovi i da je danas naša obaveza i odgovornost u tome da se ni jedan građanin naše države ne osjeća ustrašenim, diskriminiranim ili na bilo koji način isključenim zbog činjenice da je - drukčija ili drukčiji.

"Kad kažem drukčija, mislim i – slabija, malobrojnija i to prema više kriterija: rodnom, nacionalnom, socijalnom, vjerskom, seksualnom, radnom, dobnom. To je patriotizam zasnovan na najvišim vrijednostima našeg Ustava i ako hoćete puke ljudskosti, a ne na mitovima, prošlim traumama i predrasudama", poručio je.

Imao je priliku poslati važnu poruku, spektakularno ju je uprskao
 

Naglasio je da naša budućnost ovisi, ponajprije, o kvaliteti školovanja i o aktivnoj vjeri u to da je znanje ključ ispunjenijeg i uspješnijeg života.

Odluka tko će ga savjetovati na temu obrazovanja je, s obzirom na male predsjedničke ovlasti, konkretna prilika da se javno deklamirane vrijednosti operacionaliziraju u praksi, odnosno u osobi koju predsjednik izabire da ga savjetuje. I sastav političkog tima može biti poruka, što se odlično vidjelo na primjerima prve vlade kanadskog premijera Justina Trudeaua ili finske vlade koju predvode mlade žene. Stoga je Milanovićeva odluka da za savjetnicu imenuje Jadranku Žarković signal da novi predsjednik neće živjeti ono što propovijeda.

Katastrofalni mandat Jadranke Žarković na čelu AZOO-a

Prema pisanju medija, Jadranka Žarković je bila psihologinja u Klasičnoj gimnaziji u koju su išli Milanovićevi sinovi te je u prijateljskim odnosima s prvom damom Sanjom Musić Milanović. Ova anonimna psihologinja je 2015. između više od deset kandidata izabrana za šeficu AZOO-a, u trenutku dok je ministar obrazovanja bio Vedran Mornar, bivši dekan FER-a kojeg je Milanović doveo u vladu.

Na čelu AZOO-a je provela četiri godine i nije uvela nikakve spomena vrijedne promjene, reformom školstva se također nije značajno bavila, a o njoj se proteklih dana negativno izrazio niz ljudi iz sustava znanosti i školstva, poput Snježane Koren s Filozofskog fakulteta i Nikole Bakete s Instituta za društvena istraživanja. Jedini potez po kojem je zapamćena je kad je kratkotrajno ukinula Oskar znanja za najbolje učenike, objašnjavajući da za to nema novca.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila da "nema nešto dobro reći o Milanovićevoj savjetnici za obrazovanje", a saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin da se o Žarković raspitao i da "nije sretan" njenim izborom. "Ja je ne bih imenovao savjetnicom", konstatirao je Grbin.

Savezništvo sa Željkom Markić

Žarković je prvenstveno čuvala svoju poziciju na čelu Agencije - preživjela je mandat ministara Mornara, Šustara i Barišića te dočekala Blaženku Divjak - i popuštala desno-klerikalnim snagama: konferenciju udruge U ime obitelji na kojoj se širila homofobija je proglasila stručnim usavršavanjem, a s generalima dogovarala kako će se u školama učiti o Domovinskom ratu. Istom onom čiji kraj Milanović proglašava u govorima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak je o novinarskim istraživanjima tjednika Novosti informirala Željku Markić, prosljeđujući njenoj udruzi novinarske upite upućene AZOO-u u vezi konferencije U ime obitelji, pisao je taj list.

Jadranka Žarković se nedvojbeno duboko kompromitirala na više nivoa te je njeno imenovanje za savjetnicu predsjednica u suprotnosti sa svime što je taj predsjednik obećavao u kampanji.

Unatoč svim prigovorima iznesenim u javnosti, Milanović se pravio blesav kada su ga pitali o Jadranki Žarković prije dva dana.

Milanovićeva prva predsjednička laž

U odgovoru na novinarsko pitanje kako komentira postavljanje osobe uz čiji se rad vežu brojne zamjerke, predsjednik Milanović je kazao: "Ne znam na koje zamjerke mislite, ali to su neistine ako mislimo na istu osobu. Ona je četiri godine vodila Agenciju, ima iskustva i ne pripada niti jednom klanu. Netko drugi je očito htio taj posao. Ali neka ne brinu, ionako ja ne odlučujem o velikim stvarima."

Novi predsjednik je ustvrdio da: 1. ne zna za zamjerke o kojima bruji javnost, dakle živi u nekom svom svijetu mašte i 2. to ionako nije istina. Na našu i Milanovićevu žalost to je točno i jasno dokazano, što znači da je novi predsjednik mandat počeo - laganjem. I to da bi branio upitan kadrovski izbor do kojemu nikome nije stalo osim njemu i možda njegovoj supruzi.

Ne čudi bijesna reakcija Zagreb Pridea koji je Žarković opisao kao "saveznicom klerikalne desnice", a Milanovića da je ovim imenovanjem pokazao da nas "čeka još pet godina laži".

Hoće li i Milanović dati pokroviteljstvo skupu Željke Markić?

Milanović je u kampanji uvjeravao javnost da se promijenio, što također demantira imenovanje Jadranke Žarković za savjetnicu.

Naime, kao premijer Milanović se više puta zamjerio svojim glasačima, a umiljavao desnici, zbog čega je i gubio reizbore, a sada ponavlja isto. Otuđio je LGBT zajednicu koja mu je sigurno dala svoje glasove u većoj mjeri nego Kolindi Grabar-Kitarović, kao i liberalno-lijevi dio znanstvene zajednice da bi za savjetnicu postavio osobu koja je išla na ruku Željki Markić i širenju nacionalističke mitologije o Domovinskom ratu.

Također, bivša šefica AZOO-a uopće nije respektirana u sektoru obrazovanja pa je pitanje koliko će uopće moći biti efikasna predsjednička savjetnica. Postavlja se i pitanje hoće li predsjednik Milanović davati pokroviteljstvo skupovima udruge U ime obitelji, kao što je to činila njegova prethodnica, ali i Žarković kao ravnateljica AZOO-a.

Kolinda se izvlačila na svoje savjetnike, Milanović to ne može

Po mišljenju novoimenovane Milanovićeve savjetnice stručno je usavršavanje slušati kada se homoseksualnost stavlja u isti kontekst sa zoofilijom, pa će biti zanimljivo kakvim će nas novim spoznajama počastiti predsjednik RH ako bude učio pod pokroviteljstvom svoje savjetnice za obrazovanje.

No za razliku od svoje prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović, Milanović se ne može izvlačiti na to da su mu savjetnici nešto pogrešno rekli jer se novi predsjednik voli hvaliti da samostalno odlučuje.

Imenovanje Jadranke Žarković savjetnicom je odluka s kojom će morati živjeti, odluka koja je nedvojbeno prvi skandal Milanovićeva predsjedničkog mandata.