Milica Ijačić: Iako sam u kolicima, za mene prepreke ne postoje

.

Prvi trening mi je bio fascinantan jer se nisam izvrnula nijednom, uspjela sam da veslam do kraja i danas sam tu gdje jesam

Da invalidska kolica nisu prepreka za bavljenje sportom koji se voli i da se u životu uvijek treba boriti i iz sebe izvući najbolje bez obzira na situaciju u kojoj se nađemo, dokaz je Milica Ijačić iz Trebinja.

Milica je reprezentativka BiH u parakajaku, jedina žena u BiH i na Balkanu te jedna od 14 u svijetu koje se takmiče u ovoj disciplini.

Najviša dostignuća

Kako sama kaže, invaliditet je nikada nije ograničio niti sputao da ostvaruje svoje snove, što je dokazala više puta, a svojim najvišim dostignućem u sportskom smislu smatra učešće na Svjetskom kupu u kajaku, kanuu i parakajaku u Mađarskoj, kada je veslala finale.

- Dobar sam plivač, mnogo volim biti uz vodu, tako da mi je susret s kajakom bio ljubav na prvi pogled. Prvi trening mi je bio fascinantan jer se nisam izvrnula nijednom, uspjela sam da veslam do kraja i danas sam tu gdje jesam - s ponosom nam je kazala Milica.

Dodala je da je prvobitno trenirala u običnom kajaku, a zatim je, nakon što su uvidjeli njenu ambicioznost i golemu ljubav prema treninzima, od prijatelja kluba dobila parakajak prilagođen njenim potrebama.

- Sloboda je prava riječ koja opisuje svaki moj tren u kajaku. Ljepota rijeke se otvara na drugačiji način. S druge strane, vožnja kajakom u meni izaziva ogroman mir, čišćenje misli i svih negativnih energija te me relaksira, dođe mi kao terapija - istakla je Milica.

Predaja joj, kaže, nikada nije bila opcija.

Ispunjen život

I kada joj se desila povreda koja je, po shvatanjima mnogih, strašna, veoma brzo je uvidjela da je moguće živjeti ispunjen život i u kolicima, a ona ga zaista živi, i to punim plućima.

- Mogu da obavljam mnoge poslove, ne treba mi ništa specijalno ni posebno u odnosu na druge, niti sam u mnogo čemu ograničena. Bitno je da li nešto i koliko želimo i tada je sve moguće. Zato, kao neko ko je preaktivan u kolicima, nemam ograničenja ni u kajaku, a ni u životu - kazala je Milica i dodala da prepreke za nju ne postoje.

Sanjam o Paraolimpijadi

- Budući da u parakajaku ne postoje starosna ograničenja, nadam se da ću uspjeti da ostvarim san i odem na Paraolimpijadu iako su mi sada već 32 godine. 

Mislim da se mogu takmičiti još dvadesetak i nadam se da ću uspjeti ostvariti vrijeme i kvalifikovati se na jedno takvo takmičenje. Dosta radim na sebi da bih to postigla, mada sam još izvan vremena koje postižu moje suparnice na svjetskim i evropskim kupovima - istakla je Ijačić.