Milićević: Federacija BiH će 400 miliona kredita od MMF-a morati vratiti u roku 18 mjeseci

Jelka Milićević
Federacije Bosne i Hercegovine je od 330 miliona eura sredstava MMF-a dobila 400 miliona KM, a na današnjoj sjednici Doma naroda ministrica finansija Jelka Milićević pojasnila je kako će ta sredstva biti utrošena, a posebno kako će biti vraćena.

Milićević je kazala kako je pregovorima prepoznata činjenica da su ova sredstva zbog specifičnog ustroja Federacije BiH potrebna svima, da su potrebna federaciji, kantonima i općinama.

"Federaciji će ostati 170 miliona, općine će dobiti po 30, a kantonima će biti uplaćen transfer od ukupno 200 miliona grant sredstava", izjavila je ona.

Kredit će vraćati Federacija BiH, a rok povrata je pet godina.

"Grace period je 39 mjeseci, kamatna stopa je 1,05 posto. Tri i po godine nećemo vraćati ratu, vraćat ćemo samo kamatu. Onda u godinu i po moramo vratiti cijeli kredit od 400 miliona. To je kredit koji treba vratiti, a Federacija ga je prepoznala kao izvor finansiranja kantonima kojima je predviđen kao grant sredstva, kazala je ona.

Ona je navela da se od kantona očekuje da ova sredstva iskoriste kao podršku budžetima. Milićević je kazala kako FBiH očekuje pad prihoda od 15 posto, a da bi u kantonima to moglo biti i više izraženo.