Milioni Britanaca u najvišem stupnju strogih mjera, Austrija u trećem lockdownu

.
MJERE najstrožeg stupnja uvedene su danas za milione Britanaca, a Austrija je ušla u treći lockdown nakon nešto blažega režima za Božić.

Jako stroge mjere u Britaniji

Dodatna pooštravanja mjera u Britaniji posljedica su činjenice da je broj smrtnih slučajeva na Božić prešao 70 tisuća ljudi, prenosi BBC.

U istočnoj i jugoistočnoj Engleskoj ušlo se u četvrti, ujedno i najviši stupanj zaključavanja pod motom "Ostanite doma".

Zatvaraju se frizerski saloni, bazeni i teretane, što znači "ključ u bravu" za 24 miliona Engleza, više od 40% stanovništva.

Oštrije mjere na snagu su stupile i u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Walesu, navodi BBC.

Austrija ušla u treći lockdown

Austrija je u subotu ušla u treći lockdown nakon ublažavanja mjera za Božić i dolaska prvih doza Pfizerova cjepiva.

Do 17. januara zatvorene su trgovine, osim onih prehrambenih proizvoda, ljekarni i drogerija, no moguća je dostava naručene robe.

Od ranije su zatvoreni frizerski saloni i druge uslužne djelatnosti te objekti za kulturu i zabavu

Kuće i stanovi mogu se napustiti jedino s dobrim razlogom, uključujući zbog šetnje ili bavljenja sportom. Ograničeni su kontakti s drugim kućanstvima.

Brojna skijališta su otvorena uz poštivanje strogih epidemioloških mjera ili uz ograničenje da skijati mogu samo lokalni stanovnici. 

Novi soj koronavirusa otkriven u osam europskih zemalja

Novi, zarazniji soj koronavirusa već je otkriven u osam europskih zemalja, objavio je sinoć regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge.

"U osam europskih zemalja Svjetska zdravstvena organizacija dosad je identificirala novu varijantu covida-19 nazvanu VOC-202012/01", napisao je Kluge na Twitteru.

Prema njegovim riječima, novi soj virusa širi se i među mlađom populacijom, za razliku od prethodnih varijanti.

Kluge je pozvao na oprez dok se provode istraživanja o novom soju, kao i na jačanje postojećih zaštitnih mjera kao što su fizička distanca i nošenje maski.

Novi soj otkriven je u Velikoj Britaniji 14. decembra, a nakon toga evidentiran je i kod pojedinaca u Australiji, Islandu, Italiji i Nizozemskoj, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

U petak je potvrđen i prvi slučaj zaraze novim sojem u Francuskoj, objavilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva, prenosi Reuters.

Riječ je o Francuzu koji je 19. decembra stigao iz Londona i testirao se na novu varijantu koronavirusa. Ministarstvo je priopćilo da je prvi slučaj zabilježen u gradu Toursu te da je oboljeli u samoizolaciji i osjeća se dobro.

WHO je u utorak ponovio da još nema dovoljno informacija o tome može li novi soj utjecati na učinkovitost cjepiva, a ispitivanja su u tijeku.

U Europi dosad 25 milijuna slučajeva korone, prva prešla prag od pola milijuna umrlih

U Europi je više od 25 milijuna zaraženih koronavirusom, a sve više zabrinjava novi soj u Britaniji, dok se obavljaju pripreme za početak cijepljenja u EU u nedjelju, piše francuska novinska agencija AFP. 

Pedeset dvije zemlje europske regije istočno od Azerbajdžana i Rusije predstavljaju najzahvaćenije područje ispred Sjedinjenih Država i Kanade (19.188.172 slučajeva), Latinske Amerike i Kariba (15.024.469 slučajeva) i Azije (13.617.004), prema podacima agencije France Presse do petka.  

Europa je 17. decembra prva prešla prag od pola miliona umrlih.