Miljenko Jergović: Moj glas ne bih dao ni Komšiću i Čoviću

Književnik Miljenko Jergović u Berlinu dobit će književnu nagradu Georg Dehio. Za DW prokomentirao je rezultate Općih izbora u BiH.

On je rekao da nije glasao općim izborima u BiH zbog toga što mu se cijela priča činila odbijajućom i neprikladnom, "da sam pobjegao glavom bez obzira daleko od toga, iako se obično trudim glasati". Na upit da je glasao, kome bi da svoj glas rekao je:

"Jedno je sigurno, niti Komšiću, niti Čoviću. Kad bih imao samo izbor da glasam za jednog od njih, pobjegao bih na kraj svijeta. Željko Komšić je već dva puta bio član Predsjedništva i od toga kao ni od predsjednikovanja Dragana Čovića nije bilo nikakve koristi. Ne mislim da će se sad dogoditi nešto novo".

Rekao je da ga nije iznenadila Komšićeva pobjeda

"Zato što me u BiH ništa više ne može iznenaditi. Tamo se od dvije loše stvari uvijek dogodi jedna, a vrlo često čak i dvije".

Kaže da je BiH zemlja u kojoj žive tri naroda, a zemlja u kojoj žive tri naroda ne može napoprijek postati građanska država, zato što to sad neko tako odluči. 

"Ona to pogotovo ne može postati zbog toga što niko u BiH nije na to spreman. Oni koji se predstavljaju kao njeni zagovornici, to nisu, jer u građanskoj BiH oni poginule borce ne bi nazivali šehidima. Ne bi imali pravo da vode računa o sudbini svih muslimana na svijetu i ne bi imali pravo da odlučuju ko će i kako slaviti vjerske praznike. I još jedna stvar: vjerski praznici bi se u građanskoj državi morali slaviti iza dva puta zaključanih vrata a ne na ulici. Zagovornici građanske BiH su vrlo često ljudi koji bi manjinskom narodu oduzeli njegova manjinska prava a većinska prava većinskog naroda bi konzumirala u njihovom punom iznosu, ne kao da žive u građanskoj državi u kojoj su sve vjere izjednačene pred zakonom. Dakle, nemojmo se pojmom građanske države tako olako gađati, kao što se njime olako gađaju pojedine partije i stranke u Sarajevu", kazao je Jergović.

Upitan je i da li ima neka partija ili stranka mu daje nadu da bi ta građanska država nekad mogla zaživjeti u BiH.

"U Sarajevu postoji jedna stranka čiji se čelnici relativno odgovorno ponašaju prema onome što zastupaju i govore i koji zaista ne čine ovo što drugima prigovaram. Ta stranka je istina mala i neutjecajna, ja bih joj poželio sve najbolje kad joj i ta moja želja ne bi nanijela štetu, a to je Naša stranka", dodao je Jergović.