Milo Đukanović šalje vojsku na granicu Crne Gore

Savjet za odbranu i bezbjednost, kojim je predsjedavao Milo Ðukanović, donio je na sjednici odluku o angažovanju pripadnika Vojske CG u zaštiti državne granice.

Savjet je donio odluku o angažovanju Vojske Crne Gore u zaštiti granice od ilegalnih migranata do kraja 2020. godine, kao podrška policijskim snagama.

Na sjednici na kojoj su učestvovali i članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i predsjednik Vlade Duško Marković, donijeta je i Odluka o učešću pripadnika vojske Crne Gore na međunarodnim vježbama u narednoj godini.

Vojska Crne Gore u 2020. godini uputiće svoje pripadnike na sedam međunarodnih vežbi. Odluka je donijeta na osnovu preuzetih obaveza kao članice NATO, procesa pristupanja EU, regionalnih inicijativa, planova bilateralne saradnje i potreba Vojske Crne Gore za određenim sadržajima obuke i vježbi, a u cilju daljeg razvoja vojnih sposobnosti tokom 2020. godine, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Crne Gore.

Članovi Savjeta upoznati su sa aktivnostima koje je Crna Gora sprovodila u suprotstavljanju hibridnim prijetnjama u 2019. godini i Informacijom u vezi sajber aktivnosti koje je Crna Gora sprovodila u toku 2018. i 2019. godine. Savjet je zaključio da nadležna ministarstva nastave rad na razvoju kapaciteta za zaštitu i odgovor na prijetnje i aktivnosti iz sajber i hibridnog domena.

Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Na sjednici Savjeta su, po pozivu, učestvovali ministar odbrane Predrag Bošković, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić.

OSLOBOĐENJE PORTAL