Milorad Dodik: Sramota me obećanja iz Brisela

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas u Mostaru da ga je ''sramota što je sa Komšićem i Džaferovićem u Briselu davao bilo kakva obećanja'' komentarišući zastoj u formiranju vlasti na državnom nivou.

Dodik je poslao oštre poruke Stranci demokratske akcije optuživši je za onemogućavanje implementacije izbornih rezultata.

''SDA misli da ima neku pametnu politiku onemogućavanja implementacije izbornih rezultata. Cilj im je da zadrže podobne Srbe na različitim pozicijama. Ide period u kojem se imenuju ljudi u agencijama. Obična laž koju dobijamo od Izetbegovića. Nas ne zanima njihovo stalno političarenje, jaukanje i prikazivanje sebe kao višeg vrijednog. Republici Srpskoj pripada mjesto predsjedavajućeg i tri ministra'', kazao je Dodik u Mostaru danas.

Potom je govorio o poziciji predstavnika Srba u pregovorima o formiranju vlasti u BiH.

''Mene je sramota što sam s Komšićem i Džaferovićem u Briselu davao ikakva obećanja. Mi imamo našu poziciju, tražim da se Srbi zastupaju onako kako kaže Ustav. Dramatične stvari, tražite status kandidata u EU, a niste u stanju da ispunite rok u Vijeću Evrope. BiH je propala zemlja, to je jasno svakom osim međunarodnih igrača. Ne pripadamo ovoj ekipi ljudi. Ja jesam član Predsjedništva, ali predstavljam političku volju i politički projekat koji se zove Republika Srpska'',dodao je on.

Na pitanje novinarke N1 Adise Imamović o podjeli resora u Vijeću ministara, Dodik je odgovorio:

''Nisam ja ovdje na lutriji, uzet ćemo ono što je najbolje za srpski narod. Da imenujemo predsjedavajućeg, prvi biraju Bošnjaci, drugi Hrvati, treći Srbi. I kako kome šta zapadne. Ja već imam neki redoslijed stvari''.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je otvorio 22. Međunarodni sajam privrede u Mostaru tokom kojeg će više od 860 izlagača iz 27 zemalja predstaviti proizvode i usluge posjetiocima iz četrdesetak zemalja. Brojne zvanice su otkazale učešće na sajmu.