"Mini Šengen" bi unaprijedio ekonomske odnose u regionu

Sengen
Nadamo se da će odluke koje će se u narednom periodu donositi ići u korist bh. ekonomije, u kojoj nije baš sjajno stanje, kaže Vuković


Kosovo i Srbija u Vašingtonu su potpisali sporazum kojim je postignut napredak prvenstveno na ekonomskom planu.

Potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu Kosovo je ujedno dobilo i otvorenu pozivnicu da se priključi inicijativi „mini Šengen“, a koja prije svega podrazumijeva jedinstveno ekonomsko tržište država u regionu.

Stav RS
Podsjećamo, do aprila ove godine i za BiH i Republiku Srbiju na snazi su bile stopostotne carine na uvoz bilo kojih proizvoda na teritorij Kosova. 

Zbog stava predstavnika Republike Srpske u BiH jasno je da ne može doći do priznanja nezavisnosti Kosova. Međutim, postavlja se pitanje hoće li član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pratiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i omogućiti našoj zemlji da potpiše neke ekonomske sporazume s Kosovom.

Naime, Kosovo je bitan vanjskotrgovinski partner za BiH i jedna od rijetkih država u svijetu s kojima imamo suficit, izvozimo više nego što uvozimo. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, naša zemlja je u prvih sedam mjeseci ove godine na Kosovo izvezla robe u vrijednosti višoj od 33 miliona KM, a uvezla nešto više od 8,5 miliona KM.

Predsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković za „Avaz“ je kazao da je Komora i ranije upozoravala da je problem između BiH i Kosova prije svega politički, a ne ekonomski.

Vuković: Prilika koju moramo iskoristiti - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Vuković: Prilika koju moramo iskoristiti
- Prije svega, mislim na vrijeme kad su nam uvedene takse zajedno sa Srbijom. Tad smo izgubili tržište od 160 miliona KM. S početkom ove godine to tržište smo počeli vraćati, ali naše pozicije je popunio neko drugi. Ostala je prilika koju moramo iskoristiti - istakao je Vuković. 

Govoreći o sporazumu koji su potpisali predstavnici Srbije i Kosova u Vašingtonu, Vuković ističe da će bh. privrednici posmatrati kako će Predsjedništvo BiH reagirati.

- Mi se nadamo da će odluke koje se donose ići u korist ekonomije u kojoj nije baš sjajno stanje. Potpisivanje sporazuma je možda prva pozitivna vijest koja se može odraziti na ekonomiju u širem kontekstu regiona. Moramo da krenemo putem tolerancije, da pružimo ruku, jer ekonomija je ono nešto što će nas povezati - naglasio je Vuković.

Radne dozvole
Inače, „mini Šengen“ trebao bi ujediniti tržišta Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore i BiH.  

Inicijativom su predviđeni izdavanje zajedničkih radnih dozvola, priznavanje kvalifikacija i diploma bez dodatnih procedura, razmjena studenata, zajednički projekti za istraživanje i razvoj, uvođenje 24-satnog radnog vremena svih inspekcijskih službi na granicama, jedinstven paket dokumentacije potrebne za tranzit robe…