Ministar Halkić: Izgradnja nove zgrade DZ Bihać nije počela jer je grupa povjerilaca podigla tužbu

.
Dom zdravlja Bihać opslužuje 60.000 građana i to u teškim uvjetima, tačnije u samo jednom dijelu zgrade, jer je veći dio oštećen u zemljotresu 2020. godine, čiji je epicentar bio u Petrinji, u Hrvatskoj.

Nesposobna bihaćka politika laže prvo građane pa onda zdravstvene radnike već 3 godine. Za taj period nisu mogli ni izbaviti građevinsku dozvolu. DZ Bihać nema stalne, nego privremenu upravljačku strukturu, kao što nema ni direktora, nego samo vršioca dužnosti.

Ustanovom je od 2018 godine prvo upravljao SDP Bihać, a u posljednjih 10 mjeseci SDA Bihać ima direktora te upravljačku strukturu.

Ministarstvo kojim rukovodi ministar Halkić u posljednje tri godine obezbijedilo je sve neophodne uslove kako bi Dom zdravlja Bihać bar kako-tako funkcionirao, počev od renoviranja jednog dijela Doma zdravlja Bihać, plaćanja zakupnina za pojedine službe, 2 miliona maraka za izgradnju Doma zdravlja, uz 6 miliona maraka kojeg su sa viših nivoa izlobirali Hamdija Abdić Tigar i Hadis Jusić.

Ministar zdravstva, rada i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona Muris Halkić za Faktor kaže da izgradnja nove zgrade Doma zdravlja u Bihaću nije još počela zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Ministar zdravstva, rada i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona Muris Halkić za Faktor kaže da izgradnja nove zgrade Doma zdravlja u Bihaću nije još počela zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Grupa povjerilaca je podigla tužbu protiv Doma zdravlja s obzirom na to da imaju potraživanja od gradske apoteke u Bihaću, a ona je ranije dijelom sufinansirala izgradnju stare zgrade koja je pretrpjela oštećanja prilikom zemljotresa.

Oni su izašli sa zahtjevom da im se dodijeli 120 metara prostora u Domu zdravlja ili plati po procjeni vještaka. Konačno je vještak imenovan od suda uradio procjenu i kazao da je to 235.000 KM i sad idemo u vansudsku nagodbu da to platimo kako bi ovi tužbu povukli i kako bi Dom zdravlja mogao dobiti građevinsku dozvolu i raspisati tender za izvođača radova – navodi Halkić.

Osvrnuo se na uvjete u kojima radi zdravstveno osoblje, borave pacijenti.

Kad je riječ o uvjetima za rad i boravak zaposlenika i pacijenata, istina je da su oni loši, ali u toku su pripreme rekonstrukcije bloka D kako bi se administracija preselila i pojedine službe premjestile u njihove prostorije.

Ono što je bitno napomenuti jeste da je firma Euroing koja je radila procjenu ostećenja i stanje zgrade, dala pozitivno mišljenje da su prizemlje i prvi sprat sigurni za upotrebu i rad – rekao je Halkić.

Dodaje da će, prema procjenama, izgradnja nove zgrade Doma zdravlja koštati cirka 20 miliona KM.