Ministar koji je ukinuo vizu Đokoviću: Pozdravljam sudsku odluku, jačamo uprkos pandemiji

.
Ministar za imigraciona pitanja Australije Alex Hawke oglasio se saopštenjem u kojem pozdravlja odluku Federalnog suda da odbije žalbu Novaka Đokovića i deportuje ga iz zemlje.

Hawke je najzaslužniji čovjek što Đokovića nećemo gledati u borbi za 10. Australian Open u karijeri. Iskoristio je svoje pravo i ukinuo je vizu za Australiju srbijanskom teniseru.

U međuvremenu slučaj je prebačen na Federalni sud Australije, a žalba Đokovića protiv odluke Hawkea nije uvažena i srbijanskom teniseru slijedi deportacija uz trogodišnju zabranu ulaska u zemlju.

O svemu se oglasio Hawke, koji je pozdravio odluku Suda i naglasio da je važno ostati siguran u teškim vremenima, na čemu radi granična policija koja je zaustavila Đokovića na ulasku u zemlju.

"Pozdravljam jednoglasnu odluku Federalnog suda Australije koji je podržao moju odluku da iskoristim ovlaštenja i ukinem vizu Novaku Đokoviću zbog javnog interesa. Snažna protekcija Granične policije Australije očuvala nas je tokom pandemije i donijela da imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti i najjaču ekonomiju oporavka. Takva protekcija je od velikog značaja za očuvanje društvene jedinstvenosti Australije", rekao je Hawke.

Australski ministar za imigraciona pitanja naglasio je i da je više od 90 posto građana ove zemlje vakcinisano.

"Australija nastavlja da jača uprkos pandemiji. Do danas je u ovoj zemlji primljeno oko 43 miliona doza vakcine i vakcinisano je više od 91,6 posto građana starijih od 16 godina", zaključuje Hawke.

Izvor: