Ministar Vujanović: Znanje je resurs koji BiH može dovesti do ekonomskih promjena

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović prisustvovao je 18. Međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Trendovi razvoja zemalja Zapadnog Balkana zasnovani na znanju sa posebnim osvrtom na BiH u procesu pristupanja EU”, koju su na Vlašiću organizovali Internacionalni univerzitet Travnik u saradnji s akademskim partnerom Univerzitetom Indonezija.

Ministar Vujanović je u svom obraćanju gostima kazao kako je znanje glavni i najveći pokretač svih procesa i resurs koji ovu zemlju može dovesti do pozitivnih ekonomskih promjena. Naglasio je kako su mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine veoma sposobni i talentovani što pokazuju na raznim takmičenjima širom svijeta gdje osvajaju prva mjesta i zlatne medalje. 

"Naša zemlja ima jako značaj resurs i potencijal, a to je potentne i sposobne mlade ljude koji participiraju znanje na renomiranim i etabliranim institucijama i zbog toga su ovakve konferencije jako značajne jer pomažu da se javnost upozna sa talentovanim mladim ljudima koji će znanjem pomoći Bosni i Hercegovini da postane punopravan član Evropske unije“, istakao je ministar Vujanović.

Osnovni cilj ovogodišnje konferencije bio je da se ukaže na značaj znanja kao ključnog faktora u razvoju konkurentnosti privrede Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana. Učesnici su tokom konferencije razmjenjivali naučno-istraživačka i praktična saznanja i iskustva o jačanju procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, te rješenja i preporuke s obzirom na izraženu aktuelnost ove teme koja nadilazi mnoge zemlje i danas postaje svjetski problem. 

Na konferenciji je učestvovala i ambasadorica Republike Indonezije u BiH Amelia Achmad Yani koja je istakla da je ulaganje u znanje najbolja investicija i da saradnja univerziteta i akademske zajednice može dovesti do jačanja ekonomskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Indonezije. 

Rektor Internacionalnog univerziteta Travnik prof. dr. Ibrahim Jusufranić naglasio je da su znanje i vještine danas najvažniji izvor konkurentske prednosti, a ulaganja sa svrhom povećanja nivoa znanja mogu značajno povećati ekonomske izglede Bosne i Hercegovine i njezinih stanovnika.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo je istakao da Internacionalni univerzitet Travnik zajedno sa partnerima svake godine organizuje Međunarodne konferencije sa zanimljivim i aktuelnim temama na kojima stručnjaci iz različitih oblasti ukazuju na koji način Bosna i Hercegovina može napredovati. 
Na konferenciji su još učestvovali sekretari ambasade Republike Indonezije u BiH Febry Elsafrino i Raden Sandjaya, zamjenik rektora Univerziteta Indonezija, Depok, prof. dr. Bambang Wibawarta i Šef Ureda za prijem studenata Dr. sci. Untung Yuwono, ministar privrede Srednjobosanskog kantona Sedžad Milanović, načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, pomoćnik ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Zoran Matošević, dekan Fakulteta za detektive i kriminalistiku Evropskog univerziteta Republike Makedonije Atanas Kozarev, kao i mnogobrojni akademici i profesori s univerziteta iz Bosne i Hercegovine i regije.