fbpx Ministarstvo odbrane BiH kupuje gorivo po najvišim cijenama

Ministarstvo odbrane BiH kupuje gorivo po najvišim cijenama

Home

Ministarstvo odbrane BiH kupuje gorivo po najvišim cijenama


Ministarstvo odbrane (MO) BiH raspisalo je međunarodni javni natječaj za kupovinu velikih količina nafte i naftnih derivata za potrebe samog ministarstva i Oružanih snaga (OS) BiH u 2017. godini, što će iz budžeta biti plaćeno 3,2 miliona KM.

Iako višemilionska nabavka, cijena sama po sebi možda i ne bi bila toliko sporna budući da je ipak riječ o velikim vojnim formacijama, koliko je sporna cijena po kojoj će Ministarstvo plaćati gorivo po jednoj litri.

Naime, prema detaljima tendera, koji će trajati do 14. juna, MO kupuje 68.200 litara bezolovnog benzina BMB 95 EN 228, koji će platiti 133.000 KM, ili 1,95 KM po litri. Također, tokom 2017. godine planirana je kupovina (isporuka) čak 1.236.000 litara dizela euro 4, po cijeni od 1,85 KM po litri.

Istovremeno, MO BiH kupuje i dizel euro 5, 405.000 litara, po cijeni od 770.000 KM, odnosno 1,90 KM po litri.

Iako Ministarstvo i vojska naftu i naftne derivate kupuju naveliko, što znači da bi cijene morale biti veleprodajne (dosta povoljnije), iz svega proizlazi da će MO BiH jednu litru goriva plaćati uglavnom po najvišim cijenama koje se u ovom trenutku mogu naći na tržištu BiH?!

Zoran Berak, sekretar Udruženja distributera nafte i naftnih derivata, kaže da kada se realno pogleda - te veleprodajne cijene su prevelike.

"Ne znam, možda su oni predvidjeli povećanje akciza", rekao je Berak.

Upravo smo sličan odgovor dobili iz Ministarstva odbrane, čiji se menadžment unaprijed, ne znajući kako će u parlamentu BiH proći set zakona o akcizama, ukalkulirao tek moguće poskupljenje goriva u krajnje cijene. No, nismo dobili odgovor šta ako set zakona o akcizama ne prođe.

"Procedura nabavke bila je pokrenuta s manjim cijenama u odnosu na objavljene, ali se zbog najavljenih poskupljenja goriva i eventualnih povećanja akciza na naftu izvršila korekcija nabavnih cijena, u skladu sa realnim stanjem na tržištu, a u cilju održavanja operativne funkcionalnosti OS BiH", odgovorili su iz MO BiH. Dalje su pojasnili da je tender raspisan prema planu javnih nabavki u 2017, te da se kupovina odnosi na period 12 mjeseci.

Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI-ja, ističe kako je važno da se dosljedno poštuju sve zakonske odredbe, važeći pravilnici i neophodne procedure javne nabave "te da se nafta i naftni derivati kupuju po najpovoljnijim cijenama".

"Kada je u pitanju stajalište MO BiH, smatram da je trebalo nabavku vršiti po najpovoljnijim, najnižim mogućim cijenama, i to sve do momenta dok ne dođe do usvajanja zakona kojim će se omogućiti povećanje akciza. Posljednjih tjedana svjedočimo velikim nesuglasicama unutar Parlamentarne skupštine BiH u vezi s usvajanjem zakona o akcizama u BiH, i vrlo je nezahvalno prejudicirati konačno rješenje u tom kontekstu", poručio je Ćavar.

Planirana kupovina

68.200 litara bezolovnog benzina BMB 95 EN 228

1.236.000 litara dizela euro 4

405.000 litara dizela euro 5

 

(Izvor: Nezavisne)

 

 
Tagovi
Objavio: Čet, 11/05/2017 - 08:02

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top