Ministarstvo odbrane BiH pred sudom zbog zabrane hidžaba

hidžab i vojska
Pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) Emela Mujanović tužila je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) za diskriminaciju i povredu prava na slobodu vjere, nakon što joj nije dozvoljeno nošenje hidžaba u službi.

 

Emela Mujanović je profesionalna vojnikinja koja već devet godina nosi hidžab ili maramu. Zbog svoje odluke da pokrije glavu prema islamskim propisima, suočila se prvo sa suspenzijom, a potom i premještanjem u jednonacionalnu kasarnu u Ustikolini, na istoku Bosne i Hercegovine.

Emela je nako toga, 26. marta 2020. godine pred Sudom BiH tužila Ministarstvo odbrane BiH, u čijoj je nadležnosti, prema Zakonu o odbrani BiH, organizacija Oružanih snaga BiH. Glavna rasprava u ovom sudskom postupku je održana 7. oktobra, a nastavak je zakazan za 27. januar 2021. godine.

Emelin advokat Emir Kovačević kaže da, bez obzira što je ona pripadnica Oružanih snaga, postoji zakonska mogućnost „da se vodi građanski postupak“ pred Sudom BiH u slučaju povrede ljudskih prava i diskriminacije.

“Mi smo ih tužili po dva osnova. Prvi osnov je povreda prava na slobodu vjere, koja je garantovana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Drugi osnov je diskriminacija, također, na osnovu vjere”, objasnio je advokat Kovačević.
Šta kaže Pravilnik Oružanih snaga BiH?

U Pravilniku o uniformama Oružanih snaga BiH, se navodi da „vojnim licima nije dopušteno nošenje pojedinih dijelova vojne uniforme u kombinaciji s civilnom odjećom i/ili opremom, kao ni kombinacije dijelova različitih kompleta vojne uniforme“.

"Nije dozvoljeno samovoljno mijenjati izgled, veličinu, kroj i sastav vojne uniforme. Vjerska obilježja uz uniformu mogu se nositi na način da ista ne budu vidljiva”, ističe se u Pravilniku koji je usvojen 2017. godine.

Emela Mujanović u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine počela je raditi 2008. godine i to u kasarni u Zenici. Nakon toga je otišla na školovanje u Grčku, gdje je bila do 2011. godine, kada je odlučila da „se pokrije“, odnosno stavi hidžab.

Po povratku u kasarnu Pazarić, udaljenu dvadesetak kilometara od Sarajeva, nadređeni su joj sugerisali da skine maramu. Nakon što to nije prihvatila, dobila je pismenu disciplinsku kaznu, potom i premještaj u „jednonacionalnu“ kasarnu.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, do zaključenja teksta, nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o slučaju Emele Mujanović. No, njen advokat kaže kako u Oružanim snagama BiH misle da je Emela Mujanović nošenjem marame prekršila Pravilnik o uniformi u Oružanim snagama BiH.

“Mi ovom tužbom osporavamo taj pravilnik koji ograničava ženama muslimankama da nose hidžab”, objašnjava Emelin advokat, Emir Kovačević, ocjenjujući da to „ograničenje“ nije u skladu sa Evropskom konvencijom.

“Tamo su eksplicitno navedeni ti legitimni ciljevi, a to su pitanje javnog reda, pitanje zdravlja, pitanje prava i sloboda drugih osoba i javni poredak”, objašnjava on.

Prema dostupnim podacima, skoro 270 žena u Oružanim snagama izjašnjava se kao Bošnjakinje. Među njima je značajan broj onih koje redovno prakticiraju vjeru.