Ministarstvo sigurnosti BiH: Povećava se broj migranata, jača pritisak na granice

sa

Tokom ovog mjeseca zemlje iz regiona su upozorile javnost kako se suočavaju ponovo sa migrantskom krizom.

Ovo je potvrđeno i na hitnom sastanku koji su održali predstavnici Srbije, Austrije i Mađarske. Naime, kako su naveli brojevi su eksplodirali i mogu da se porede sa 2015. godinom.

Mišljenje stručnjaka

Ništa bolja situacija nije ni u našoj zemlji. Proteklih nekoliko mjeseci primjetan je povećan broj migranata u Bosni i Hercegovini.

Ovo su za naš portal potvrdili i stručnjaci prije nekoliko dana. Naime, upravo na ovu temu Raport je razgovarao sa Slobodanom Ujićem i Nerminom Kljajićem koji su nam pojasnili kakva je situacija na terenu u našoj zemlji.

Međutim, odgovor smo potražili i od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Kako su nam kazali istina je da se povećao broj migranata posljednih mjeseci, ali da naša zemlja raspolaže sa dovoljno kapaciteta za njihov smještaj.

Kakva je situacija u BiH?

“Posljednja dva mjeseca je povećan pristisak migranata na ulasku u BiH što je rezultiralo i povećanjem migranata u prihvatnim centrima u odnosu na prvu polovinu ove godine. Uprkos povećanju broja migranata posljednjih mjeseci, situacija je povoljnija u odnosu na prošlu ili ranije godine. Naime, trenutno u prihvatnim centrima imamo oko 3.000 migranata, dok je u prošloj godini prosječno boravilo 3.840, odnosno 5.900 u 2020.godini”, naveli su za Raport iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Dodali su kako trenutno najviše migranata se nalazi na području Kantona Sarajevo.

“Najviše boravu u KS gdje su smještena dva privremena prihvatna centra za migrante (Ušivak I Blažuj) i jedan Azilantski centar u Delijašu, kao i Imigracioni centar u Lukavici. Na drugom mjestu je Unsko-sanski kanton gdje su smještena dva privremena prihvatna Centra – Lipa i Borići”, zaključili su u odgovoru za naš portal.