Ministarstvo sigurnosti BiH: Raspodjela je dogovorena prije mjesec dana

aerodrom
Ako je suditi prema izjavi Murata Baručije, članovima Koordinacionog tima matematika nije jača strana

 

U Javnosti se danas pojavila informacija kako odluka o raspodjeli donirane medicinske opreme do daljeg neće biti donesena, jer Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje nije održalo sjednicu zbog nedostatka kvoruma.

Međutim, prema informaciji koju smo dobili iz Ministarstva sigurnosti BiH raspodjela pomoći nije upitna.

- Današnja sjednica Koordinacionog tijela BiH nije na dnevnom redu imala tačku koja bi se ticala pomenute pomoći, budući da je odluka o njenoj raspodjeli donesena još 28. maja 2020. godine. Sva oprema koja je donirana i prošla carinske procedure u Bosni i Hercegovini, uz izuzetak donacija manjeg obima iz Bugarske i dječijeg hora iz NR Kine, čija raspodjela bi trebalo da bude tačka dnevnog reda na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH, je već raspoređena odlukama Vijeća ministara BiH. Takođe, informisani smo da je i Federalni štab civilne zaštite FBiH donio i zaključke o daljnjoj raspodjeli donirane opreme te se čeka da krajnji korisnici preuzmu istu. Pomenutim zaključcima su zadužena kantonalna ministarstva zdravstva da preuzmu opremu - rečeno nam je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Međutim, još uvijek postoji znatna količina medicinske opreme koja se nalazi neraspoređena u skladištima.

- Tu je, prije svega, medicinska oprema koju smo dobili iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kao što je poznato, ta oprema još nije ocarinjena, jer Ministarstvo sigurnosti traži od Ministarstva vanjskih poslova dokumente o vrijednosti opreme i specifikaciju šta je sve donirano. Međutim, kako je ranije izjavila ministrica Bisera Turković, s obzirom da se radi o privatnoj donaciji za BiH, odnosno donaciji jedne osobe, nije dostavljena vrijednost i specifikacija opreme. Ministrica je čak predložila da se formira komisija koja bi izvršila procjenu i sačinila specifikaciju, ali to još nije urađeno - kazao nam je Murat Baručija, predstavnik Federalne uprave civilne zaštite u Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje Murat Baručija.

Prema njeogivm riječima, postoji još nekoliko donacija za koje je potrebno donijeti odgovarajuće odluke, ili izvršiti raspodjelu.

- Donacija iz Katara bi trebala biti raspodijeljena ove sedmice. To bi bilo učinjeno i ranije, ali Agencija za lijekove BiH je kazala kako Federalna uprava civilne zaštite nema ovlaštenje za prevoz medicinske opreme, tako da smo morali sačekati da to učini Federalno ministarstvo zdravstva. Također, još uvijek nije donijeta odluka o pomoći iz Mađarske. Radi se o isporuci o kojoj se govorilo i u medijima. To je pomoć koja je prvo stigla u Banja Luku avionom iz Mađarske, a kada su iz FBiH rekli kako to nije korektno, odnosno da bi trebalo ići preko državnih institucija, a onda je Mađarska istu količinu pomoći poslala i FBiH. Tu je i donacija iz Kine, za koju je također potrebno donijeti odgovarajuću odluku - kazao je Baručij.

Prema njegovom mišljenju dogovor oko raspodjele pomoći ide presporo.

- Prvobitno je bilo dogovoreno raspodjela pomoći 62 posto za FBiH i 38 posto za RS, s tim da je Brčko Distrikt trebao dobiti jedan posto donirane opreme. Dogovoreno je kako bi se entiteti trebali odreći po pola posto pomoći u korist Brčkog. Međutim, loše su računali jer bi to značilo da bi Brčko dobilo samo pola posto donirane opreme, jer se procenti ne mogu tek tako sabirati. Onda su se pobunili i iz Brčkog tvrdeći kako se niko ničega ne bi trebao odricati, nego da postoje procenti i za ostale dodajele i da Brčkom treba pripasti isti procenat i donirane pomoći. Mislim da je ovo sve isšlo presporo - napomenuo je Baručija.