Ministarstvo zdravstva USK duguje 5,7 miliona KM po osnovu socijalne zaštite

Home

Ministarstvo zdravstva USK duguje 5,7 miliona KM po osnovu socijalne zaštite


Dugovanja Ministarstva zdravstva USK po osnovu socijalne zaštite za 2015., 2016. i prvih šest mjeseci ove godine iznose 5,7 miliona maraka.

Od toga čak 4,2 miliona maraka Kanton duguje rodiljama kojima je posljednja naknada isplaćena za februar 2015. godine. U resornom ministarstvu nemaju rješenje za ovaj problem, osim pokušaja da putem zaključaka Vlade rješvaju dio po dio duga.

U isplati dugovanja po osnovu naknada za socijalnu zaštitu koje se isplaćuju iz budžeta Kantona u posljednje vrijeme nije mnogo urađeno. Priznaje to i resorni ministar Hazim Kapić. Kaže, problem je nastao tokom 2015. kada su neke druge stvari stavljene kao prioritet ispred socijalnih kategorija. Najviše trpe rodilje koje su posljednju naknadu primile za februar 2015. godine. Ukupuna dogovanja po tom osnovu premašuju četiri miliona KM.

Kasni isplata i ostalih socijalnih davanja. Dobra je vijest da je Ministarstvo uspjelo isplatiti dugovanja po osnovu materijalno – socijalne zaštite, smještaja u druge porodice i u ustanove socijalne zaštite za 2015. godinu, te naknade za civilne žrtve rata kojima duguju naknade za sedam mjeseci ove godine. Odlukom Vlade dug za smještaj u socijalne ustanove, od oko 700.000 KM za prošlu godinu, isplaćuje se u tri mjesečne rate.

Ministarstvo zdravstva će, putem rebalansa budžeta, pokušati riješti najstarija dugovanja. Nerealno je očekivati, kaže ministar Kapić, da se tim pute riješi problem svih socijalnih davanja težak nešto više od 5,7 miliona KM. – piše rtvusk.

 

(Izvor:rtvusk)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 14/08/2017 - 22:15

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top