Ministre Kurz, ostavite žene na miru, obračunajte se sa radikalima u vašoj zemlji

Home

Ministre Kurz, ostavite žene na miru, obračunajte se sa radikalima u vašoj zemlji


Nakon što je ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz izazvao veliku pažnju javnosti na Balkanu tvrdeći da se u Sarajevu ili Prištini, navodno, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu kako bi „promijenile sliku u tim gradovima“, čovjek prosto pomisli kako bi bilo dobro da i stotinama hiljada nezaposlenih u ovoj zemlji, kao i u regionu, budu podijeljene te mahrame pa da i oni, rahat, ponešto zarade.

Opasne poruke

Nastranu šalu, poruke koje su stigle od mladog šefa diplomatije otkrivaju iskrivljenu i zabrinjavajućiu sliku nas u očima Evropljana.

Nismo mi tu bez grešaka, historiskih zabluda i promašaja, ali nameće se pitanje da li ministar Kurz preko leđa naše zemlje nastoji da koketira s rastućim populizmom (Trumpovim sindromom) u njegovoj zemlji i drugim dijelovima EU, te da li na ovaj način šalje mnogo opasnije poruke koje dovode u pitanje stepen sloboda koje je evropsko društvo dostiglo, koje ih je odlikovalo i po kojima smo mi Balkanci prepoznavali Evropu i divili joj se.

Da li u vrijeme dok se zastave duginih boja nadvijaju nad Evropom, dok nas uče kako svako treba imati pravo na svoj izbor, neko treba dovoditi u pitanje ženama u jednoj Bosni i na Balkanu kako će se odijevati?

Je li to, nažlaost, vidimo isti onaj refleks koji je ovih dana zgrozio svijet kada je jedan francuski ugostitelj isprazinio bazen jer se u njemu okupala muslimanka!?

Je li to isti refleks poput onog koji prešućuje muslimanku pregaženu u groznom terorističkom napadu u Barceloni, samo da bi se prikrilo da i muslimani stradaju od ubojica, zlotvora ISIL-a?

Jesu li muslimani postali „evropski drugi“, poput onomad Jevreja, koji će biti krivi za sve krize i probleme, ma gdje bili?

Siguran sam da ministar Kurz nije razmišljao na ovakav način, ali treba znati da njegove riječi zlokobno odjekuju u ušima bosanskog čovjeka čije nane, majke i žene su ubijene prije 20-tak godina noseći iste bijele šamije koje se danas u Beču smatraju inkriminacijom.

Za nas su te mahrame samo simbol čistote, tradicije i privrženosti vjeri, a ne problem na kojeg će se ukazivati s evropskih govornica.

Bošnjaci su autohtoni evropski narod koji je bezbroj puta potvrdio svoje vrijednosti, pa i ginući pod zastavom „Kraljevine i Carevine“, čiji je Kurz nasljednik, pa ne treba dovoditi u pitanje naša evropska opredjeljenja. One koji su ginuli za Austriju i čiji mezari su u Logu pod Mangartomrađale su one koje su nosile bijele mahrame i koje su tim mahramama „mijenjale sliku gradova“.

Bez ikakvog pokuša amnestiranja nastojanja da se na bosansko tlo uveze i instalira jedna vrsta radikalizma, potpuno strana ovdašnjem čovjeku, teško se ne zapitati i da li ovakvim stavovima i sam ministar Kurz gura ovaj dio svijeta u ruke Turske i Saudijske Arabije, muslimanskih zemalja zbog čijeg je utjecaja tako mnogo zabrinut.  

Nisu li izjave poput posljednje najbolje gorivo za razne radikale koji bi željeli dokazati da smo, ovakvi kakvi jesmo, i nepoželjni Evropi.  

Pohvalno je što ministar Kurz u jednom dijelu izjave navodi da bi trebalo ubrzati pristupni proces zemalja zapadnog Balkana u EU, kako bi se Turska i druge sile "držale pod kontrolom", te da ne smije ispustiti iz vida zapadni Balkan. Ali poruke kojima to nastoji opravdati su krajnje neprimjerene i kontraproduktivne. Tim prije jer se iz Hrvatske, našeg prvog susjeda, ovih dana poručuje kako Bosna neće u EU za još najmanje 20 godina.

Jer, takve poruke daju argumente i onim snagama koji pod firmom straha od radikalizma među Bošnjacima (a zapravo skrivenog ili manje skrivenog separatizma), žele ostvariti svoje mračne ratne planove o nestanku naše zemlje i svođenja Bošnjaka na mjeru Palestinaca. Evropa ne bi smijela ponovo pasti u takvu zamku.

Tim prije jer i u priči o radikalizmu nije imuna od hipokrizije. Naime, već godinama bosanskoihercegovački novinari upozoravaju austrijske vlasti na postojanje opasnih radiklanih grupa koje poptuno mirno egzistiraju u Austriji i otud raikaliziraju i truju bosansku omladinu.

Tekvi su, primjerice, "tekfirovci" iz grupe Kelimetul-haqq izvjesnog Jusufa Balkana i sličnih koji godinama iz mira Austrije napadaju Islamsku zajednicu u BiH, nazivaju je (ne)Islamskom zajednicom (jer je, gle paradoksa, nastala u vrijeme Austro-Ugarske) i muslimanske autoritete, te nastojeći sebe nametnuti kao jedinu mjeru.

Onu istu Islamsku zajednicu u BiH na čelu s Huseinom ef. Kavazovićem koja ulaže napore na suzbijanju utjecaja interpretacija vjere stranih tradicionalnom islamskom učenju, te je u tom pravcu ovih dana izdala i podijelila svim imamima i vjeroučiteljima knjigu„Ideologija tekfira“.

Bošnjaci dolaze

Treba li podsjetiti da je iz grupa koje djeluju u Austriji radikaliziran i srbijanski državljanin Mevlid Jašarević koji je 2011. izveo teroristički napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina mora poštovati prijateljstvo Austrije koja je pomogla desetinama hiljada naših izbjeglica, koja je školovala našu djecu, a danas mnogi tamo zarađuju hljeb. Također, Austrija je jedna od zemalja koja je najveći invstitor u BiH... Tim prije iznenađuju verbalni gafovi ministra Kurza.

A upravo zbog toga, ministru Kurzu se mora poručiti da problem nije u bosanskim bijelim mahramama naših majki i da politika snažnijeg evropskog prisustva na ovim prostorima ne ide tim putem, već putem uvažavanja, otvaranja, saradnje na način kako su to radili i naši djedovi, oni zbog kojih nastade i čuveni "Die Bosniaken kommen“.

Samo u tom slučaju populizam i radikalizam bit će poraženi. A Bošnjaci će biti ono što su uvijek bili – Evropljani.

 

(Izvor: INS.ba)

 

Objavio: Tue, 22/08/2017 - 17:38

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top