Ministrica energetike Srbije i ambasador SAD u Srbiji: Strateško partnerstvo bi olakšalo zajedničke projekte

321
elimo da razvijamo što bolje ekonomske odnose i da imamo još više američkih kompanija koje posluju u našoj zemlji, kazala je Mihajlović

Ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) saglasili su se jučer da bi zaključivanje sporazuma o strateškom partnerstvu bilo od velike koristi za buduću saradnju dvije države i da bi značajno olakšao zajedničke projekte.

Na sastanku sa Hilom, na kojem je bilo riječi o ekonomskim odnosima dvije zemlje, razvoju energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, energetskoj tranziciji i novim američkim investicijama, Mihajlović je ocijenila da 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD pokazuju partnertstvo i prijateljstvo dvije države, saopćeno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

 

Unapređenje odnosa dvije države

Ona je rekla da vjeruje da bi produbljivanju odnosa značajno doprinio sporazum o strateškom partnerstvu, istakavši da Srbija već ima takve sporazume sa Ruskom Federacijom, Kinom, Francuskom, Italijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Azerbejdžanom i Mađarskom.

- Mislim da bi sporazum i sa SAD stvorio okvire za dalje unapređenje odnosa i realizaciju zajedničkih projekata. Želimo da razvijamo što bolje ekonomske odnose i da imamo još više američkih kompanija koje posluju u našoj zemlji - poručila je Mihajlović.

Ona je podsjetila da su napravljeni važni koraci u unapređenju ekonomske saradnje, navodeći kao primjer izgradnju Moravskog koridora, prvog projekta u kojem je glavni izvođač američka kompanija.

- Moravski koridor je najveći projekat koji zajedno realizujemo. Uradili smo mnogo i u resoru rudarstva i energetike, pre svega kada je reč o izradi zakonodavnog okvira - navela je Mihajlović.

Najveća promjena ekonomski napredak Srbije

Hil je ocijenio da je najveća promjena ekonomski napredak Srbije i istakao da će saradnja u oblasti energetike uticati na razvoj odnosa dvije zemlje.

- Želimo da produbljujemo odnose sa Srbijom na svim nivoima - političkom, ekonomskom i energetskom, ali i da nastavimo intenzivnije da radimo na unapređenju saradnje - naveo je Hil.

Prema njegovoj ocjeni, sporazum o strateškom partnerstvu umnogome bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, gdje je brzina jako važna.

Kako je objasnio Hil, to je potrebno kako bi Srbija i SAD razvijali projekte u skladu sa tehnološkim dostignućima i uticali na povećanje energetske bezbjednosti.

Ministarstvo rudarstva i energetike navlo je da je na na sastanku bilo riječi i o diverzifikaciji u gasnom sektoru, izgradnji energetske infrastrukture, potrebi za novim energetskim kapacitetima, kao i energetskoj bezbjednosti, posebno u svjetlu krize u Ukrajini.