Ministrica Turković konačno posjetila Bosanski Novi - deklarativna ili stvarna podrška?

trg
Kako je istaknula, vrijeme je da se problem Trgovske gore rješava „s prijateljima naše države van BiH“.

 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković posjetila je danas Bosanski Novi. S lokalnim zvaničnicima i stanovnicima, ministrica je razgovarala o potencijalnom problemu odlaganja radioaktivnog otpada s druge strane rijeke Une u Hrvatskoj. 

Kako je istaknula, vrijeme je da se problem Trgovske gore rješava „s prijateljima naše države van BiH“.

Naglasila je da se treba osloniti na naše prijatelje van zemlje, odnosno „na naše kontakte i na pravne norme koje postoje“.

Poznato je da se više godina narod Bosanske Krajine bori protiv namjere Hrvatske da izgradi odlagalište nuklearnog otpada na granici BiH. Poseban doprinos i jak angažman ovoj borbi posljednjih godina dao je i daje Nezavisni blok i lider ove stranke Senad Šepić, koji su inicirali formiranje Pravnog i ekspertnog tima na nivou BiH, kao i potpisivanje peticije i provodjenje kampanje podizanja svijesti o ovom problemu, širom BiH s nazivom Trgovska mora- RECI, NE MOŽE.

Da li ova, prva posjeta Turković, nakon skoro godinu dana otkako je na poziciji ministrice znači i stvarno opredjeljenje da se pridruži i podrži akciju koju Šepić i drugi vode dugo vremena, ubrzo ćemo saznati, jer bi trebala usljediti promjena odluke Turković koja je dosad blokirala donošenje odluke o imenovanju ekspertnog tima na nivou BiH.

Dodala je da je na Generalnoj skupštini agencije za atomsku energiju nedavno govorila o ovom velikom problemu. Riječ je o agenciji koja ima 3.500 stručnjaka.

- Rekla sam da su ljudi ugroženi, da je ugrožena ljepotica Una i da smatramo da su ugroženi naši životi. Potrebno je naći drugi lokalitet za odlaganje tog otpada – istaknula je ministrica te dodal da je rijeka Una dio svih nas i da je zločin zagaditi je.