Ministru odbrane Srbije na Vidovdan zabranjena posjeta Kosovu

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je odlukom Prištine i posrednika u briselskom dijalogu zabranjeno da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na Vidovdan posjeti Kosovo.

U Kosovskoj policijskoj službi Srni je rečeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova odbilo zahtjev ministra Vulina da sutra posjeti Gračanicu i prisustvuje parastosu kosovskim junacima na Gazimestanu zbog njegovih "političkih istupa".

U obrazloženju odluke je navedeno da bi njegovim dolaskom mogao biti ugrožen javni red i mir.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je najoštrije osudila takvu odluku, navodeći da je jasno da je ona donesena u koordinaciji Prištine i Evropske službe za vanjske poslove s namjerom da se ponizi Srbija.

U saopštenju se dodaje da je posjeta Vulina najavljena u skladu sa ustaljenim procedurama i da je "njeno onemogućavanje najgrublje kršenje Sporazuma o posjetama zvaničnika, čiji je garant upravo EU".

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju naglašavaju da će ministar Vulin u vezi sa ovim pitanjem održati hitne konsultacije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o čijoj sadržini će javnost biti blagovremeno obaviještena.