Mirela nevjenčanom suprugu zabila nož u prsa, ali neće ići iza rešetaka

Mirela Šabanović (28), kojoj se sudilo za teško ranjavanje nevjenčanog supruga Dragana Micana (40), neće u zatvor već će kaznu odraditi radom za opće dobro.

Odlučilo je to sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci kojom je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić, javlja Jutarnji list.

Ona je danas Mireli izrekla kaznu zatvora od godinu dana koja je odmah zamijenjena radom za opće dobro i to zbog niza olakotnih okolnosti, među ostalim, i iskrenog priznanja šta je učinila.

Mireli Šabanović tokom suđenja je izmijenjena optužnica iz pokušaja ubistva u blaže kazneno djelo nanošenja posebno teške tjelesne ozljede.

U svojem svjedočenju Šabanović je ispričala kako je kobne večeri 29. novembra 2013. godine oko 23 sata, njen nevjenčani suprug Mican došao kući pripit. Ona je za večeru kuhala grah i prigovorila mu što se kasno vratio s posla koji je završavao u 17 sati, jer su imali dogovor ići u šetnju.

Prema njenom svjedočenju, on je tada postao agresivan i u svađi ju uhvatio za vrat, a ona je prema njemu zamahnula kuhinjskim nožem dužine oštrice 21 cm te mu zadala ubodnu ranu na granici prsnog koša i trbuha, kao i ubodnu ranu na podlaktici.

Ranjeni partner savjetovao joj je da pobjegne iz kuće jer će doći njegov brat koji je vrlo agresivan pa se Šabanović sklonila kod komšija, gdje ju je i uhapsila policija.

U svom svjedočenju branila se da je to što je učinila bila nužna samoodbrana te da joj je jako žao što je sve završilo takvim ishodom. Kazala je da je reagirala u strahu i zamahnula nožem nesvjesno.