Mirni protesti i migrantska kriza: Zatražene restriktivne mjere

Građani Bihaća, četvrti su put zaredom u protekla dva mjeseca, izišli na gradski trg, kako bi mirnim protestom poslali poruke državnim i međunarodnim institucijama – da teškoće izazvane migrantskom krizom Bihać i Kanton ne mogu više nositi sami. Zatražili su zaustavljanje daljeg dolaska, te ograničavanje kretanja migranata, kojih je ovdje, prema procjenama policije blizu šest hiljada.

Izmještanje i određivanje lokacija za migrante i izbjeglice izvan središta grada najkasnije do marta naredne godine. Nadalje, traži se održavanje vanrednih sjednica Skupštine Kantona i gradskog vijeća, traži se transparentniji rad Međunarodne organizacije za migracije, jer ne mogu, kako je kazano graditi migracione centre bez znanja lokalnih vlasti.

Proteklih je dana potpisivana i peticija građana koja će biti proslijeđena svim nadležnim državnim i međunarodnim institucijama, jer pored tek ograničenog rješavanja  problema, još nije riješen ni smještaj migranata iz zgrade „Mirala“ , kao ni Kamp „Trnovi“ u Velikoj Kladuši. Bojazan je da ostaje i dalje gledanje prizora neuvjetnih prostora u kojima borave migranti i izbjeglice i uplašene građane Bihaća, jer na osnovu viđenog ne može se zaključiti da se državne i međunarodne institucije brinu i o jednima i drugima.