Miro Kovač o belgijskom modelu uređenja BiH: Pogrešno sam shvaćen

Više puta tokom gostovanja Kovač je ponovio kako je uvjeren da bi taj model bio odličan primjer Bosni i Hercegovini

Prethodnih nekoliko dana mnogi su u Bosni i Hercegovini i regionu komentarisali stav predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Mire Kovača kako BiH treba koncipirati u tri regije, te Hrvatima dati zasebnu izbornu jedinicu. Kovač govori da je poprilično pogrešno shvaćen, a o svojoj ideji govorio je za N1.

"Ja sam iskreno govoreći iznenađen jer sam već prethodnih 12 mjeseci više puta to govorio javno, govorio sam to i u medijima u BiH i u Hrvatskoj. Prije mjesec i po sam dao intervju za jedan pisani medij u BiH gdje sam iznio ovu ideju o belgijskom modelu - nikakvih tu nije bilo reakcija", kazao je Kovač komentarišući rekacije na njegovu izjavu te je dodao:

"Drago mi je da su se malo uzbrukali duhovi, da se stvorila rasprava o tome kako Bosnu i Hercegovinu što učinkovitije organizirati. A nadam se da će se kolege koje su izabrane u BiH time pozabaviti."

Istakao je kako niko nije razmišljao o tome šta je on zapravo rekao:

"Dao sam intervju i Oslobođenju krajem lipnja gdje sam to pojasnio, nikakvih negativnih reakcija nije bilo. Govorio sam o tome kako je Belgija uređena, da postoje tri regije, tri zajednice. Zaista molim da ubuduće kada se govori o mojim idejama i tezama, da se informiraju, a ne govore napamet."

Više puta tokom gostovanja Kovač je ponovio kako je uvjeren da bi taj model bio odličan primjer Bosni i Hercegovini:

"Uvjeren sam da bi ovaj belgijski model mogao biti zaista dobar temelj za jednu rapravu o tome kako Bosnu i Hercegovinu što učinkovitije i ravnopravnije urediti."

Govorio je i o drugim aktuelnim temama i otvorenim pitanjima Hrvatske i BiH. Kada je u pitanju problem odlaganja nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore kazao je kako se resorna ministarstva obe države bave time te da se treba naviknuti da se teži problemi teže rješavaju.