Mirovne snage UN-a pozivaju Izr*el i Hezb*lah da zaustave neprijateljstva

f

UNIFIL je u saopćenju naveo da je došlo do zabrinjavajućeg trenda u razmjeni prekogranične vatre između Izraela i Hezbolaha

Privremene mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) pozvale su danas Izrael i libansku grupu Hezbolah (Hezbollah) da prekinu neprijateljstva kako bi spriječili dalju eskalaciju duž libansko-izraelske granice, javlja Anadolija.

UNIFIL je u saopćenju naveo da je došlo do zabrinjavajućeg trenda u razmjeni prekogranične vatre između Izraela i Hezbolaha.

- Ovaj sukob je već odnio previše života i nanio značajnu štetu kućama i javnoj infrastrukturi. To je ugrozilo egzistenciju i promijenilo živote desetina hiljada civila s obje strane Plave linije. Ipak, sada vidimo ekspanziju i intenziviranje napada - navodi se u saopćenju.

UNIFIL je pozvao sve strane da zaustave neprijateljstva kako bi spriječili dalju eskalaciju i ostavili prostor za političko i diplomatsko rješenje koje može vratiti stabilnost i sigurnost ljudi u ovom regionu.

Napetost je rasplamsana duž granice između Libana i Izraela usred sve češćih razmjena vatre između izraelskih snaga i Hezbolaha, što se smatra najsmrtonosnijim sukobima od kada su dvije strane vodile veliki rat 2006. godine.

Napetost na granici dolazi u jeku izraelskih napada na Pojas Gaze u kojima je od 7. oktobra ubijeno više od 29.900 Palestinaca.