Mirsad Isaković: Osigurati pravedniju raspodjelu javnih prihoda

Sadašnji model predstavlja prelijevanje kapitala iz FBiH u RS i Distrikt Brčko

11:10 Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH Saša Magazinović (SDP) tražio je od predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića da pojasni šta je ispunio obećanja iz ekspozea, a u vezi s njegovim obećanjem o uspostavi Fonda za obnovu i razvoj i dokle se došlo s izradom Zakona o strateškim investitorima.

Zvizdić je odgovarajući na pitanje istakao da je očito da je njegov ekspoze "jedno od najčitanijih štiva u SDP-u te da mu je drago zbog toga". 

No u podužem izlaganju Zvizdić nije dao odgovor na Magazinovićeva pitanja, što je poslanik SDP-a i konstatirao. 

- Čovjek je vlasnik riječi dok je ne izgovori, jer kasnije je njen rob. Vi pitate predsjedavajućeg kakvo je vrijeme, a on vam kaže koliko je sati. Vi kažete ne, mene zanima kakvo je vrijeme, a on odgovori da vam to može reći svaki sat. E, tako je to gospodine Zvizdiću ja sam vas pitao za dvije stvari. Vi ste na početku izlaganja citirali Ajnaštajna “ne mogu se problemi riješiti na isti način kako su nastali“. Vaši odgovor i mandat su dokazi tomu. Šta da sam Vas još pitao o minsitarstvu poljoprivrede na državnom nivou koje ste obećali uspostaviti, a niste, ali za neispunjeno obećanje da ćete formirati Vijeće za nacionalnu sigurnost – kazao je Magazinović.

Na sjednici Predstavničkog doma, poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA), pitao je da li je jedan telekom operater, kojeg nije imenovao neovlašteno ušao u zgradu Parlamenta BiH i da li je oprema koju je taj operater postavio u parlamentarnu skupštinu postavljena legalno. Također, on je pitao hoće li ta oprema ugroziti protokol o saradnji između BiH i NATO-a, jer kako je kazao Mehmedović, u zgradi PSBiH postoje sigurnosne zone. 

Zanimljivo je da je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao da ovo pitanje "nije dominantno pitanje koje treba njemu uputiti", no kazao je da Vijeće ministara nije dalo saglasnost tom telekom operateru za ugradnju te opreme, nego da je to učinila Služba za zajedničke poslove BiH, koja je Vijeću minsitara BiH i dostavila pismeni odgovor da su tom operateru dali dozvolu za ugradnju opreme, jer su takve dozvolu izdavali i drugim operaterima. 

Na Zvizdićevu konstatciju da da ovakva pitanja „ne treba dominantno njemu upućivati“ reagirao je Mehmedović koji je kazao Zvizdiću "naravno da je pitanje upućeno i Vama“. 

Pitanjima zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH počela je sjednica tog doma u Sarajevu. 

Mirsad Isaković, zastupnik SBB-a, uputio je pitanje nadležnima u BiH kada će biti donesen zakon koji će omogućiti pravedniju raspodjelu javnih prihoda između entiteta i Distrikta Brčko. 

Isaković je ukazao na to da sadašnji model raspodjele prihoda, u kojem FBiH pripada 59 posto, RS 39, a Distriktu Brčko dva posto od ukupnih javnih prihoda nije pravdena, niti je srazmjerna učešću u punjenju prihoda. Isaković je kazao da je FBiH, koja s oko 70 posto učestvuje u punjenju budžeta od javnih prihoda, na šteti u odnosu na RS i Distrikt Brčko, koji zajedno učestvuju u tim prihodima gotovo 30 posto. 

Isaković je podsjetio da se raspodjela vrši na osnovu privremene odluke iz 2009. godine, koja, kako je ocijenio, očigledno nije odgovarajuća i da treba donijeti zakon koji će omogućiti pravedniju raspodjelu tog novca. 

Kazao je da je očigledno da sadašnji model predstavlja prelijevanje kapitala iz FBiH u RS i Distrikt Brčko. 

On je naveo primjer da Brčko, za koje je istakao da još ne provodi ni fiskalizaciju, a od javnih prihoda dobije sredstava koliko i jedan kanton s 400.000 stanovnika, te da, primjerice Zenica, dobije devet puta manje sredstava od Brčkog iz javnih prihoda.

Na Isakovićevo pitanje odgovorio je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, ali je Isaković kazao da to nije odgovor koji je tražio - kada će biti usvojen zakon koji će regulirati pravedniju raspodjelu javnih prihoda u BiH.