Mirzet od drveta izrađuje prava umjetnička djela: Pogledajte figure koje su oduševile region

asd
Figure od drveta koje izrađuje 39-godišnji Mirzet Ždero iz Vogošće obišle su internet nakon što je izrezbario djevojku koja podsjeća na pjevačicu Jelenu Karleušu.

On je za Hayat.ba ispričao kako je došlo do toga, i odakle uopšte ideja da se počne baviti ovim poslom.

Mirzet radi u jednoj marketinškoj firmi u Sarajevu. Rezbarenje i pravljenje figura od drveta njegov je hobi.

Budući da znam da crtam, uz crtanje mi i ovo sa drvetom ide od ruke. Počeo sam prošle godine, iz dosade kada je trajao lockdown. Sad se to razvilo – počinje priču Mirzet.

Kako kaže, pri izradi prve figure vidio je samo fotografiju i odlučio pokušati napraviti bikovu glavu. Jedino što je pretraživao na internetu su detalji kako bi imao orjentaciju, da vidi koliki je razmak između rogova i slično. 

Svoj rad je objavio na jednoj Facebook grupi, gdje je figuru vidio čovjek iz Švicarske i kupio je. Tako je sve i počelo. Nakon toga je napravio još jednu bikovu glavu, koju je kupio komšija koji trenutno boravi u Americi. Za njega je posebno izradio i dva bjeloglava orla, koji krase ulaz u njegov dom.

Nije određena neka cijena po kojoj prodajem. Sve zavisi od toga koliko vremena utrošim izrađujući figuru, pa otprilike nađem neku skromnu dnevnicu. Najviše sam zaradio za prvu figuru, bikovu glavu. Kupac mi je platio 500 KM – govori Mirzet za Hayat.ba.
Objašnjava da je izrada orla mnogo teža nego pravljenje drugih figura.
 
Orao ima više detalja od drugih, većih figura. Na pijetlu koji je manji imao sam više posla nego na bikovoj glavi, iako je ona glomaznija i veća. Njega bi prodao za više novca nego bika, jer samo perje oduzima puno vremena i komplikovaniji je za napraviti.

Dodao je da mnogi od njega naručuju skulpture. Najviše narudžbi ima od dijaspore. Kada se smiri stanje sa koronom doći će po svoje figure.

Ideja za figuru Jelene Karleuše došla je od jednog novinara, koji je prvi došao kod njih da pogleda radove.

On je rekao da ga figura žene podsjeća na Jelenu i tako je objavio. To je postalo viralno. Završilo je kod nje na instagramu. Ustvari, to nije trebala biti Jelena. Nisam znao tačno ni šta da pravim, i pokušao sam sa nekom djevojkom. Tako poče, i ostade Jelena…- priča uz smijeh naš sagovornik.

Što se tiče materijala od kojih izrađuje, kaže da mu se drvo oraha do sada najbolje pokazalo. Najteža za obradu je trešnja, jer najviše puca.

Djevojka “Jelena” je od platana. Nisam ni znao do skoro da se od te vrste drveta može izrađivati nešto. Solidno se pokazao i ne puca puno – dodaje on.
U vremenu pandemije, izrada i prodaja figura za Mirzeta i njegovu porodicu predstavljaju dodatni izvor zarade. U tome mu često pomaže i njegov punac Hajro Titorić.

Nije neki veliki novac kad se uzme u obzir koliko se truda i zalaganja utroši, ali je dopuna kućnom budžetu. Na početku nisam ni planirao da prodajem. Pravio sam onako, kao ukras u šadrvanu, međutim, našao se kupac. Kada budem imao vremena i šadrvan će doći na red – kazao je Mirzet

Reakcije komšija i prijatelja su pozitivne. Dobio je uglavnom pozitivne komentare. Nije do sada imao velikih kritičara, osim par ljudi koji su kazali da skulptura djevojke ne liči na Jelenu Karleušu. Uz smijeh kaže da je znao da će se prozvati “Jelenom” potrudio bi se da više liči na nju.


Pravim i za ukućane i prijatelje razne stvari. Baš sam završio za punicu stalak za Kur’an i napravit ću još jedan za sestrića. To je poklon, ali ako bude nekih kupaca zainteresovanih, naravno da ću napraviti i za njih – kazao je Mirzet za kraj razgovora.