Misterij 40 hiljada ‘letova duhova’: Šta stoji iza aviona koji lete bez putnika?

,

Misterij 40 hiljada ‘letova duhova’ priča je kojom se bavio britanski Guardian. Više od pet hiljada potpuno praznih putničkih letova odletjelo je na britanske aerodrome ili iz njih od 2019. godine.

Dodatno, čak 35 hiljada komercijalnih letova saobraćalo je s tek neznatnim kapacitetom popunjenosti od 2019. Ukupno je na tim letovima bilo popunjeno manje od 10 posto mjesta, prema analizi podataka Uprave za civilno vazduhoplovstvo (CAA). To čini ukupno oko 40 hiljada takozvanih “letova duhova”.

U jednom tromjesečju, na primjer, 62 prazna aviona napustila su aerodrom Luton za Poljsku. Dok su u drugom s Heathrowa bila 663 gotovo prazna leta u SAD ili iz njega. Oba tromjesečja bila su tokom pandemije bolesti COVID-19.

Putovanje avionom rezultira s više emisija ugljika po satu nego bilo koja druga aktivnost te letovi dolaze u fokus boraca za klimatske promjene. Oni su otkrića o letovima duhova nazvali “šokantnim” i rekli kako je potreban porez na gorivo za mlazne avione te da treba preispitati planove za proširenje aerodroma. Britanska vlada opisuje letove duhova “štetnima za okoliš”.

Zašto letovi duhova postoje, nije do kraja jasno. Samo aviokompanije znaju razloge za misterij 40 hiljada ‘letova duhova’, ali ne objavljuju podatke koji objašnjavaju tu praksu. Pretpostavka je da se letovi izvode kako bi aviokompanije ispunile pravila o “čuvanju slotova” u aerodromima.

Drugi razlozi koje avioprijevoznici navode uključuju premještanje aviona. Ali to se ne može provjeriti, a aktivisti smatraju kako je potrebno više transparentnosti po ovom pitanju.

U svakom slučaju, ovih letova je završetkom pandemije ipak manje, ali i dalje postoje te će narednih godina zasigurno doći do što većih pritisaka za njihovim gašenjem.