Misterija: Kako je Vlada USK došla do cijene maline od 2.5 KM?

Home

Misterija: Kako je Vlada USK došla do cijene maline od 2.5 KM?


Kao bomba jučer je eksplodirala vijest da je Vlada USK našla zajednički jezik sa proizvođačima maline na području Unsko-sanskog kantona i formirala zagarantovanu cijenu maline od 2.5 KM po kilogramu.

Podsjetimo da je nezadovoljstvo malinara dostiglo vrhunac kada je objavljena konačna cijena maline od 1.5 KM/kg, ali je jučer kupljen mir ili vrijeme od strane Vlade USK.

Prema informacijama portala USN.ba, na ovom sastanku nisu bili prisutni predstavnici otkupljivača, pa je pomalo nejasno kako je Vlada USK u njihovo ime mogla garantuje cijenu od 2.5 KM/kg.

Također, ni svi proizviđači nisu zadovoljni ovim dogovorom i smatraju da je ovo neizvedivo i samo populistički potez premijera Rošića bez razrađene strategije i izvedbi ovog dogovora.

Za portal USN.ba o kretanju tržišta, o tome kako je moguće izvesti ovaj plan Vlade i šta on ustvari znači, govorio je mr. Dinko Bećirspahić, asistent na Biotehničkom fakultetu u Bihaću, koji vrši stručni nadzor nad stotinu i više dunuma maline diljem Krajine, ali i šire. On je kazao da je potez premijera Rošića da sazove i održi sastanak sa jednim dijelom proizvođača i predsjednika udruženja isuviše ishitren. Naime, na sastanku je ponuđeno proizvođačima da se za ovu godinu odreknu premije od 0,40 KM/kg, te da se dio ukinute premije prenese na otkupljivače u vrijednosti 0,30 KM/kg uz obavezu da otkupljivači ponude minimalnu cijenu 2,50 KM po kilogramu.

Ako se uzme u obzir da je trenutno ponuđena otkupna cijena kilograma maline 1,50 KM, postavlja se pitanje na koji je to način premijer stimulisao otkupljivača da plati cijenu maline po 2,50 KM/kg. Čak ako otkupljivači i dobiju ovih 0,30 KM/kg, cijena maline je onda 1,80 KM što znači da će morati namiriti još 0,70 KM da bi proizvođačima bila isplaćena cijena koja je predložena na jučerašnjem sastanku. Postavlja se pitanje šta se dešava sa razlikom premije od 0,10 KM? Tu prisutno mnogo nelogičnosti, na sastanku nije prisustvovao niti jedan predstavnik otkupljivača, dogovori Vlade USK ne prate dešavanja u Federaciji, ovaj sastanak se svodi samo na želju premijera da pomogne malinarima, ali bez suštinskih i konkretnih poteza. Sigurno je da bi realna i održiva cijena maline trebala biti 3,00KM + premija od Vlade USK u iznosu od 0,40 KM. Ako se uzme u obzir da je u ovom trenutku tržišna cijena rolend maline na europskom tržištu 1,65€, očekivati je porast iste u narednom periodu. Jedno je sigurno, otkupljivači i hladnjačari će napuniti vlastite hladnjače i čekati pravi trenutak da plasiraju malinu po izuzetno visokim cijenama, te će za njih ovo biti izuzetno plodna godina, dok će proizvođači dobiti mrvice od tog kolača.“, kazao je USN.ba mr. Bećirspahić i dodao “Sljedeće pitanje koje se samo po sebi nameće je šta će se desiti sa plodovima jesenjih sorti maline i da li će biti dovoljno rashladnih kapaciteta za plod od jesenje berbe? Možda i to ide na ruku otkupljivača, mogli bi kompenzirati svoj cijeli godišnji rad samo sa ljetnim sortama maline, što znači da će za puno manje rada ostvariti izuzetno dobar profit. Ukoliko se ne iznađe rješenje koje ide u obostranu korist i proizvođačima i otkupljivačima, pored ove početne neizvjesnosti oko otkupne cijene maline mogla bi biti upitna i cjelokupna berba jesenjih sorti maline.

Koliko je dobar jučerašnji potez, koliko je moguće realizirati isti u praksi i da li se radi o klasičnom populističko-političkom potezu ostaje nam da vidimo u narednim mjesecima.

 

(Izvor:USN.CO.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 07/07/2017 - 20:57

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top