Mjere u regiji: Šta je trenutno na snazi u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori

koronavirus
U Srbiji su zabilježeni rekordni brojevi zaraženih i preminulih, u Hrvatskoj se bilježe rekordni brojevi zaraženih, a preminulo je preko 1.500 osoba, dok je Crna Gora na trećem mjestu u svijetu po broju zaraženih na milion stanovnika. U Bosni i Hercegovini glavni problem je velik broj preminulih, što je zemlju dovelo na treće mjesto u Evropi po broju preminulih od posljedica koronavirusa u odnosu na broj stanovnika.

 

Kako bi se smanjio broj zaraženih, zemlje regije donijele su određene mjere. U BiH su trenutno na snazi mjere koje donose entiteti i Brčko distrikt, a za sutra je planiran sastanak na kojem će se razgovarati o mjerama na državnom nivou.

Srbija

Radno vrijeme restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima skraćeno je od 24.11. do 18 časova, a u okviru mjera koje je Vlada Srbije donijela u sprječavanju širenja koronavirusa.

Obavezno je i bezuslovno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se mogu izbjeći međuljudski kontakti.

 Na snagu je stupila i zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.
Od ove mjere izuzete su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum četiri kvadratna metra po osobi).

Među mjerama je i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila, kao i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mjera koje su na snazi.

Ove mjere su predviđene na period od deset dana, kada će iznova biti razmotrene u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.
Prethodno je Vlada Srbije donijela odluku da se rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara, prodavnica i zapravo svih objekata, osim pumpi na kojima je omogućeno samo sipanje goriva, apoteka, dostave hrane i privrednika koji rade u trećoj smeni skrati do 21 sat.

Hrvatska

U Hrvatskoj od subote, 28.11, do ponedjeljka, 21.12. na snazi su nove mjere.

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, dok na okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba.

Obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar. Obustavlja se održavanje svih svadbenih svečanosti.

Obustavlja se rad kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, ali i održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Postavlja se ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 22 sata, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim iz skupina "hoteli i kampovi" koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, a restoranima i catering objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane.

Obustavlja se rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara, kao i održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove.

Protuepidemijske mjere ograničenje od 25 osoba i završetka do 22 sata ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju izvedbu složenih glazbeno scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove, kino projekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Crna Gora

Crnogorske zdravstvene vlasti odlučile su 23.11. uvesti policijski sat od 19 sati do 5 ujutro, što je za dva sata ranije nego što je zabrana kretanja stanovnika važila do ove odluke, dok je radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 18 sati.

Na uvođenje ovih mjera zdravstvene vlasti Crne Gore odlučile su se zbog "izuzetno složene epidemiološke situacije", a mjere će se primjenjivati od srijede u ponoć do 8. prosinca.

Izvor: