Mještani bilećkih sela traže zaštitu od migranata

Mještani bilećih sela zatražili su danas od policije i predstavnika lokalne vlasti da ih zaštite od migranata.

Mještanin sela Vranjska Radoš Radović rekao je novinarima da su tražili da hitno bude zakazana sjednica Skupštine opštine Bileća na kojoj će biti razmatran problem migranata koji u sve većem broju u posljednjih godinu i po dana provaljuju u kuće lokalnog stanovništva i izazivaju strah.

On je istakao da su najviše ugroženi ljudi koji žive sami, a pri tome su stari i iznemogli.

"Zamislite baku kojoj u toku noći lupa tridesetak migranata na vrata", rekao je Radović.

Radović smatra da je jedno od rješenja da se obezbijedi prevoz migranata do Stoca, jer oni koji i prolaze ovim područjem navode da im je to mjesto konačno odredište.

Jedan od mještana Milenko Kešelj naveo je da je tokom migrantske krize obijeno, opljačkano i devastirano 17 kuća, kao i da su obijene prostorije Mjesne zajednice Krstače, parohijski dom i drugi objekti.

Kešelj je objasnio da je motiv današnjeg okupljanja bio da obznane institucijama probleme sa kojima se suočavaju i da krenu u njihovo rješavanje.

Mještanin Ratko Novčić, koji 80 godina živi u selu Vranjska, rekao je da sada došlo vrijeme da u rođenoj kući ne smije spavati od migranata.

"Svaku noć mi kucaju na vrata. Radi se o ljudima iz Pakistana i Afganistana koji dobro barataju engleskim jezikom. Došlo je vrijeme da sada ne mogu zaspati u sopstvenoj kući", istakao je Novčić - prenosi N1.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić, koji je prisustvovao ovom okupljanju mještana bilećkih sela, saglasan je sa njima da je riječ o ogromnom problemu i priznao da ga je trebalo ranije rješavati.

Aleksić je najavio da će već sutra zatražiti vanredno zasjedanje lokalnog parlamenta, ali i obavijestiti ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača o potrebi da ovo stanovništvo dobije zaštitu.