Gradske i kantonalne inspekcije ne reaguju: Mještani bihaćke mjesne zajednice Brekovica u strahu od urušavanja! (FOTO)

Svake godine nakon što led i snijeg odrade svoj dio posla, litice bivšeg majdana u brekovačkoj strani sve su bliže naselju. To svjedoči i nedavni odron koji se s visine od stotinu metara srušila stijena od par hiljada kubika.

Na ovaj problem, a koji najviše ugrožava objekt osnovne škole koji se nalazi nekoliko desetaka metara od samog ruba litice, mještani upozoravaju godinama, ali bez uspjeha.

Priroda bi se i sama, donekle, pobrinula i usporila urušavanje majdana ali to je nemoguće zbog stalnog odvoženja nasipa kažu mještani Brekovice.

– S obzirom da majdan nije ograđen, a trenutno ne postoji interes da se tako nešto i uradi, ljudi odvoze šljunak, a zbog toga je nemoguće napraviti nekakvu prirodnu naslagu koja bi spriječila daljenje urušavanje. Zbog takvog odnosna nesavjesnih građana, desit će se novo urušavanje, a o posljedicama je suvišno govoriti, kaže presjednik Savjeta MZ Brekovica Sead Ćehić.

Zbog nepostojanja ograde, opasnost je najveća za učenike ovdašnje osnovne škole koji se za vrijeme velikog odmora igraju neposredno iznad litice koja se stotinjak metara, strmoglavo, obrušava u samo podnožje majdana.

foto.png

Po pitanju ovog problema, Ćehić se obraćao gradskim i kantonalnim inspekcijskim službama, ali, kako kaže, još uvijek nije dobio nikakav dogovor te dodaje ukoliko ne bude razumijevanja, mještani će na zboru građana odlučiti kako dalje postupati u cilju iznalaženja rješenja za ovaj, njima, jako bitan problem.

Na kraju priče o problemu koji godinama brine stanovništvo bihaćke mjesne zajednice Brekovica, presjednik Savjeta MZ Brekovica Sead Ćehić postavlja pitanje ovdašnjim vlastima:

– Kako bi se oni osjećali da njihova djeca idu u ovu školu?