Mještani cazinskog naselja Šepići se pobunili i pisali peticiju protiv komšije koji pali otpad

.
Borba mještana Novog naselja Šepići u Cazinu, za zdravo i ekološki prihvatljivo okruženje i čist zrak, traje skoro tri godine. Još 31. oktobra 2019. godine, grupa mještana uputila je javni poziv i pismo vlasnicima firme ISIA koja se bavi odlaganjem i zbrinjavanjem sekundarnih sirovina da to rade na propisan način.

Peticiju je potpisalo skoro 70 mještana, komšija vlasnika pomenute firme. Svjesni su, kako su naveli u pismu, da u toj firmi rade radnici čija bi egzistencija mogla biti ugrožena i ne traže da se “problem riješi preko noći, ali očekuju da isti bude riješen u razumnom periodu”.

Međutim, odgovora i reakcije na njihove zahtjeve nije bilo.

Kako su za portal Cazin.net objavili organizatori peticije, koji su nam dostavili i cjelokupnu dokumentaciju vezanu za ovaj slučaj, bili su primorani se obratiti institucijama države. I tu počinje njihova prava borba. Prvo su se obratili Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, još 7. novembra 2019. godine. Odgovor je bio da se obrate Kantonalnoj inspekciji i da su oni nadležni za to. Pisali su i njima i Kantonalnom ministarstvu građenja i zaštite okoliša.

Odgovore možete pročitati u papirima ispod. Nakon toga pisali su pogođeni mještani i Ombudsmenima BiH, koji ništa konkretno nisu pomogli ovim ljudima, a koliko su ozbiljno prihvatili i razmotrili ovaj apel, govori i činjenica da im je odgovor stigao potpisan od stručnog savjetnika, a ne nekog od Ombudsmena naše države. Nažalost, nakon skoro 2,5 godine ne nazire se rješenje za ove ljude. “Ako je moguće da objavite ovu priču.

Vlast neće ništa da poduzme, a vlasnik firme ISIA truje građane Cazina, a pogotovo naselja Šepići. Paljenjem kablova. Prozor ne možemo otvoriti, a veš svi sušimo u kući. Obraćali smo se svim institucijama, koje kažu da firma ima sve upotrebne dozvole. Kako je to moguće? Mi znamo kako živimo i šta udišemo.

Šaljemo i slike i video će biti također kao dokaz poslan da se vidi kako to izgleda kad se pale ti kablovi i sirovina.”- obratili su se našem portalu mještani iz Šepića. Teške su ovo priče i situacije u kojima se ljudi bore za najosnovnije pravo.

Pratićemo ovu priču i nadalje i nadamo se da će ubrzo se naći rješenje koje će biti dobro za sve ljude u ovom lijepom i prkosnom cazinskom naselju.

Cazin.net