Mještani naselja kod Živinica žive na rudarskoj jami: Kuće nam se tresu od detonacija

.
Naselje Živčići nadomak Živinica broji 50 kuća, koje se nalaze u neposrednoj blizini, ali i iznad jame i njenih hodnika iz kojih se vrši eksploatacija uglja. Mještani su godinama u strahu, a zbog detonacija koje tresu njihove kuće, iza sebe su ostavili brojne neprospavane noći.

Mještani Živčića uplašeni su za svoju sigurnost jer se vrši iskopavanje uglja u jami Rudnika Đurđevik koja se nalazi u neposrednoj blizini kuća, dok su jamski hodnici formirani ispod njihovih objekata.

U procesu izvlačenja uglja koriste se i eksplozivne naprave, što je, prema tvrdnjama mještana, nanijelo materijalnu štetu na njihovim objektima.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je ovo naselje u kojem su se dosad u nekoliko navrata stvarali i krateri, a zbog posljednjeg dužine od 50 metara, na mjestu događaja pojavili su se i federalni rudarski inspektori. Neophodne stručne aktivnosti su izvršili, a sada se čeka na formiranje izvještaja.

Rudno polje

Mehmedalija Trumić rođen je u Živčićima, a u razgovoru za Klix.ba kaže da je u ovom naselju prva rudnička jama formirana 1936. godine, dok je 13 godina kasnije ovo područje i zvanično proglašeno rudnim poljem.

"Od generacija pradjedova, djedova, očeva i nas, niko nije mogao normalno živjeti na ovom području. Zapaljenje i samozapaljenje jalovke i kipe, pomicanja trase i zagađujući zrak predstavljali su opasno ugrožavanje ovog područja, ali nama se dogodilo ono najgore, a to je formiranje kratera. Sada smo prepadnuti i prestravljeni", kaže nam Trumić.

Krater koji je nedavno formiran, nalazio se u neposrednoj blizini kuća, međutim, veoma brzo je uslijedila njegova sanacija, koja do danas nije u potpunosti završena jer je teren i dalje aktivan, a navučeni slojevi zemlje sliježu se prilično brzo.

"Ovo je šesti ili sedmi krater, a prvi koji je formiran imao je za posljedicu jednu ljudsku žrtvu. Riječ je o radniku koji je radio prije skoro 40 godina. Tada je već postojala najava da rukovodstvo rudnika mora povesti računa u podzemnoj eksploataciji. Nisam stručnjak, ali ako se nastave neadekvatni radovi vrlo brzo nečija kuća može završiti u jami", tvrdi Trumić.

Brojne neprospavane noći nalaze se iza mještana, a razlog su detonacije koje nastaju usljed miniranja terena. Naime, kako bi vadio ugalj, rudnik minira zemljište ispod naselja, a s obzirom na to da je te rude sve manje, rudari je kopaju na sve manjim dubinama i sve bliže kućama.

"Nakon što je rudnik prešao na podzemnu eksploataciju prije tri godine, nama se zbog miniranja koja vrše u jami, tresu kuće. Toliko eksploziva stavljaju da u određenim trenucima dolazi do toga da nam se cijelo selo trese. Mi sada očekujemo da će kuća po kuća početi propadati u jamu", kaže nam Rasim Butković, pokazujući na svojoj kući tragove pucanja temelja i zidova.

Kancerogeni zrak

U kolikom su problemu mještani, kako nam kaže Butković, pokazuje i primjer da je na ovom području prije deset godina ugašena rudnička kipa koja je imala okvirno pet miliona tona taloga nastalog od rudničkog uglja.

"Ispod separacije i danas se nalazi jalovina koja je zapaljiva, a taj zrak je izuzetno opasan jer je iz našeg naselja od karcinoma dosad umrlo desetak ljudi. Uznemireni smo i zabrinuti. Očekujemo pomoć nadležnih jer ovaj problem mora biti riješen. Ili neka nas pomjere odavdje ili neka rudniku zabrane eksploatisanje", dodaje Butković.

Za svoju, ali i sigurnost svoje porodice zabrinut je i Ibrahim Džihanović, koji je prije skoro 70 godina rođen u Živčićima.

"Godinama sam radio, a novac sam izdvajajo za izgradnju svoje kuće koja je sad popucala. Svake večeri mine pucaju, a ti trenuci su katastrofalni. Mi smo ovdje imali četiri vode, međutim, nakon što je jama formirana ispod nas, one su nestale. Mi sada nemamo ni vode, a iz jednog jezera koje je formirano, dolazi do probijanja vode koja nam stvara i klizišta, što je dodatni problem", navodi Džihanović.

Mještani Živčića podršku su dobili od lokalne vlasti, a sada su svoje oči uprli u federalne inspektore, od kojih očekuju donošenje adekvatnih naredbi. Upravo na osnovu toga će ovisiti i njihova dalja reakcija jer, kako su zaključili, eksploatacija uglja se ne smije obavljati po cijenu ljudskih života.

Foto: Youtube screenshot