Mještani naselja Stijena kod Cazina mole za pomoć: Ne žele deponiju u svojim dvorištima

.
Izglasavanjem odluke i zatvaranju deponije na lokaciji Meždre, Grad Cazin se još jednom suočio sa problemom odlaganja otpada.

Prije 14 godina, općina Cazin našla se u problemu gdje da odvozi smeće te je 2007. godine kao privremeno rješenje otvorena deponija Meždre-Vlaški do, na teritoriji općine Bosanska Krupa.

Tu su zajedno smeće trebale odlagati tri općine – Bosanska Krupa, Cazin i Bužim uz plaćanje naknade. Međutim, plaćanje naknade teklo je neredovno uz ogromna dugovanja te je Gradsko vijeće Bosanska Krupa donijelo odluku o zatvaranju deponije jer se ista nalazi na vodopropusnom terenu udaljenom 2 km od rijeke Une i svega nekoliko kilometara od prvih naselja. Zbog višegodišnjeg nepropisnog odlaganja otpada, ova deponija postala je ekološka bomba.

Izglasavanjem odluke i zatvaranju deponije na lokaciji Meždre, Grad Cazin se još jednom suočio sa problemom odlaganja otpada.

24. oktobar je krajnji rok Cazinu za iznalaženje rješenja, a kako naš portal saznaje aktuelna vlast je još u julu započela radove na izgradnji nove deponije u naselju Stijena.

Naime, riječ je o najvećoj mjesnoj zajednici u Cazinu gdje se već uveliko radi na izgradnji puta prema Gomili, u naselju Draganovići/Vukalići prema samoj granici uz Bosansku Krupu. Sve ovo izazvalo je veliki revolt i pobunu kod stanovništva koje se odmah po saznanju da je put umjesto za požar, kako se ranije predstavljalo, ipak namijenjen za uspostavu deponije. U razgovoru s mještanima saznali smo da bi se nova deponija trebala nalaziti na udaljenosti od 1 km od već postojeće i na višoj nadmorskoj visini, u srcu Gomile koja je lovno područje. Zabrinjava i činjenica da je u tom dijelu i nekoliko izvorišta rijeke Une.

Odlučni da se suprotstave ovoj namjeri, Stijenjani su samoinicijativno pokrenuli facebook grupu STOP DEPONIJI SMEĆA U MZ STIJENA, inicirali potpisivanje peticije i mirne skupove građana. Navode i da im trenutna Gradska većina ne želi dati nikakva pojašnjenja niti se ko od nadležnih očitovao po ovom pitanju. Smatraju da im se ovim nelegalnim načinom bez ijednog pravnog osnova ugrožava njihovo zdravlje i priroda te apeluju na aktuelnu vlast u Gradu Cazinu koju predvodi NES da hitno reaguju i nađu adekvatno rješenje.