Mladi i perspektivni Kladuščanin: Hafiz Muhamed Žutić sa samo 21 godinu položio hifz i postao ponos Velike Kladuše

Velika Kladuša obiluje mladim ljudima koji svojim trudom i zalaganjem zaslužuju pažnju šire javnosti.

Velika Kladuša obiluje mladim ljudima koji svojim trudom i zalaganjem zaslužuju pažnju šire javnosti. Jedan od tih je i mladi Magistar hafiz Muhamed ef. Žutić, koji je u svojoj 21. godini života položio hifz i time postao jedan od najmlađih ljudi u našoj zemlji koji su naučili Kur’an napamet i dobili titulu hafiza.

Muhamedov put kreće od upisa u Medresu kada je na trećoj godini srcem odlučio krenuti putem Kur’ana i ovu svetu knjigu muslimana naučiti napamet, od prvog do posljednjeg harfa.

Njegovu iskrenu volju i istrajnost prepoznali su profesori cazinske Medrese koji su, u suradnji sa turskim univerzitetima, Muhamedu predložili da svoje dalje školovanje nastavi u Bursi.

Po završetku Medrese, odlazi u Bursu i upisuje Fakultet isamskih nauka, a uporedo sa studiranjem neprestano je učio dijelove Kur’ana. Uz pomoć muhafiza, puno truda i neprestanog učenja i ponavljanja, Muhamed je hrabro izašao pred komisiju sačinjenu od doktora nauka, profesora i hafiza i svojim znanjem pokazao da ima predispozicije da postane jedan od njih. Uspješno je položio hifz i u Turskoj dobio zvanje hafiza.

Taj ogromni uspjeh potakao je Muhameda da nastavi nadograđivati svoje znanje, pa je nakon prvog ciklusa studija upisao i magisterij. Sada u zvanju magistra islamskih nauka i hafiza, Muhamed doprinosi svojoj zemlji i lokalnoj zajednici tako što uz obavljanje dužnosti imama u lokalnom džematu, podučava i djecu u mektebu, te na taj način svoje znanje nesebično prenosi mlađim generacijama.