Mladi iz cijele BiH rade na pomirenju i razbijanju predrasuda

U okviru USAID-ovog projekta re:Generacija, kroz različite aktivnosti, mladi s područja cijele BiH su radili na pomirenju i razbijanju predrasuda među svojim sugrađanima, pripadnicima različitih etničkih skupina.

Više od 40 učenika je svoje radove predstavilo kroz kratke amaterske filmove i diskusije o iskustvima s terena.

- U prethodnih godinu dana, marljivo smo radili na pomirenju i podizanju svijesti o zajedništvu i poštivanju među svojim sugrađanima, zaista smo zadovoljni svojim projektima i općenito iskustvu koje smo stekli kroz ovaj projekat. Imali smo Samit mladih u Sarajevu gdje je bilo 150 učesnika. Svi projekti koje smo implementirali imali su za cilj zbližavanje mladih i poboljšanje međuljudskih odnosa, kazao je Amir Kahriman, projekt lider iz Jajca gostujući u emisiji "Danas". 

Sanja Gojković, projekt liderica iz Doboja ističe kako je ovaj projekat veoma važan za mlade ljude kako bi se razbile sve eventualne predrasude, te se nada da će se ovaj projekat nastaviti i u budućnosti. 

- U sljedećem periodu nam predstoji da pogledamo dokumentarni film koji su radili ambasadori pomirenja u BiH, a koji isto potiču iz ovog projekta. Ovo nije svakako prvi projekat ovakvog tipa tako da će i u budućnosti biti. Ako bude mogućnosti ja planiram i naredne godine da se uključim u ovaj projekat, kazala je Gojković.