Mladi načelnik Aldin Šljivo: Kakanj može još više, želim da me gledaju kao nekog s idejama

Diplomirani ekonomista Aldin Šljivo izabran je za v. d. načelnika Općine Kakanj, a na vanrednim izborima u februaru bit će i zvanični kandidat za načelnika općine koja je u veoma kratkom roku uspjela ostvariti dobre poslovne rezultate, a cilj je taj trend nastaviti i u budućnosti.

U novogodišnjem razgovoru za Klix.ba Šljivo je kazao da je kroz Javnu ustanovu Kulturno-sportski centar Kakanj, gdje je bio direktor, i kao vijećnik u Općinskom vijeću Kaknja bio direktno involviran u procese i projekte koji su realizirani proteklih godina te da će pokušati taj trend zadržati i u narednom periodu ako mu građani daju svoje povjerenje u februaru za kada su zakazani vanredni izbori.

Uz saglasnost SDA da bude v. d. načelnika Kaknja i općinskih vijećnika koji su mu dali svoje povjerenje, Šljivo je došao na ovu funkciju gdje, kako kaže, nije bilo mnogo teško da se prilagodi.

"Moram pohvaliti općinsku administraciju koja je na vrhunskom nivou, svi poštuju hijerarhiju, stoje na usluzi i imaju razrađen sistem. Svi obavljaju svoje poslove, odgovorni su, a ako su potrebne urgencije, onda se uključim", govori Šljivo.

Kraj godine donosi i odgovornost u vezi s usvajanjem budžeta. Nacrt je usvojen, a Šljivo ističe da bi u narednu godinu trebali ući s novim budžetom.

"Trudim se predstaviti tako da se pozitivni trend u Kaknju nastavlja. Nermin Mandra je ‘zakucao’ u pogledu nekih stvari, ali mislim da to nije vrh i da još možemo napredovati u nekim sferama. Uspio sam da analiziram dosta stvari, iskoristit ću sve što je pozitivno, a ondje gdje smo umanjili djelovanje, pokušat ćemo povećati i ljudima ponuditi nove ideje i programe. Zagovarat ću otvorenost ka javnosti i ljudima, jer smatram da Kakanj ima stručan i kvalificiran kadar. Vijeće mladih je formirano, a još ćemo organizovati i vijeća žena, penzionera i dijasporaca kako bismo razgovarali o problemima i donijeli određene ideje koje će nam svima doprinijeti u stvaranju ugodnijeg ambijenta", dodao je naš sagovornik.

Pojasnio je da svoje djelovanje ne želi usmjeravati na mandatski period, već na period u narednih deset godina, da ono što uradi koriste i generacije u budućnosti.

Problem Kaknja, ali i drugih manjih općina i cijele BiH je odlazak mladih. Jedan od njegovih ciljeva će biti i zaustaviti mlade Kakanjce da odlaze u druge gradove. Ne mogu se, kako kaže, natjecati s Njemačkom, ali mogu s drugim lokalnim zajednicama.

"Kada stvorimo kvalitetnu snagu, uslove za privrednike, od infrastrukture do drugih pogodnosti, mislim da možemo napraviti investicije koje će zaposliti mladi kadar. Bazirali smo se na cementaru, elektranu, rudnik i druge državne firme, ali mislim da je došlo vrijeme promjena. Već smo pokrenuli nekoliko biznisa u Kaknju, potpisali smo prije nekoliko dana nove ugovore u sklopu projekta 'Pokreni svoj biznis'. Iako su to mala sredstva, ideje i privatnici će biti ojačani kroz nekoliko godina ponovo kada zaživi njihova ideja biznisa", dodao je Šljivo.

Ističe kako se problemi u Kaknju ne trebaju gurati pod tepih te da o njima treba transparentno razgovarati. Njegov cilj je u budućem periodu riješiti problem parking prostora i održavanje, riješiti problem pasa lutalica, ali i izgradnju bazena.

Kako bi mladima osigurali radni staž i mogući ostanak u Kaknju, plan im je uvezati se s privrednicima koji će ugovorom omogućiti obavljanje pripravničkog Kakanjcima koji završe srednju školu, a koju bi im kroz stipendiranje po potrebi plaćala Općina Kakanj.

Turistički potencijali Kaknja i dalje se ogledaju u Bobovcu i ski-centru Ponijeri, a u budućnosti je cilj uraditi putnu infrastrukturu u svakom mjestu u općini Kakanj, kao i rasvjetu, te pokrenuti nove investicije s obzirom na to da je poslovna zona Vrtlište već završen projekt, a potrebe investitora u Kaknju rastu iz dana u dan.

"Otvorene su poslovne zone i napravljene su hale, ali moramo razmišljati o novoj lokaciji koju ćemo ponuditi i to bi moglo biti u Bilješevu gdje imamo željezničku stanicu, uključenje na autoput i regionalni put. Vanredni izbori će biti u februaru, a ja se nadam da ću imati potrebnu podršku. Volio bih da me gledaju kao osobu koja će biti predana za nove ideje i stvaranje novog ambijenta, povoljnijeg i boljeg za čitav Kakanj", zaključio je Šljivo u razgovoru za Klix.ba.