Crnadak: Mladi odlaze iz BiH jer nemaju perspektivu

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je, od početka berlinskog procesa, danas najizraženiji problem velikog broja odlazaka mladih iz BiH i regiona, ne samo zbog ekonomskih razloga, već i zato što nemaju perspektivu, niti povjerenje u institucije.

Crnadak je na panel-diskusiji posvećenooj mladima, na sastanku ministara spoljnih poslova Samita o zapadnom Balkanu, koji se, u okviru berlinskog procesa, održava u Londonu, istakao da su mladi pokretači budućnosti i najjači potencijal koji BiH ima.

On je posebno naglasio potrebu da se institucije na svim nivoima u BiH angažuju na oživljavanju preduzetničkog duha među mladima, zato što ih većina danas kao idealno zaposlenje vidi rad u državnoj službi, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je, zajedno sa ministrima inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana, komesarom EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i predstavnicima civilnog društva odgovarao na pitanja mladih iz 100 organizacija civilnog društva i aktivista.

Svi učesnici panel-diskusije posvećene mladima saglasili su se da je potrebna bolja saradnja institucija i mladih, kao i jače povezivanje u okviru regiona kada je riječ o ovom problemu.

Crnadak će danas učestvovati na plenarnoj sesiji čiji će domaćin biti britanski ministar spoljnih poslova Boris DŽonson, a na kojoj će učestvovati ministri inostranih poslova zapadnog Balkana, kao i ministri spoljnih poslova osam članica EU.https://www.fokus.ba