Mladi par podigao kredit za kuću koju im je kasnije zapalio ludak

“Doista smo niti na nebu ni na zemlji”, kažu Danijela i Marko Jokić, iz Jagnjedovca, kod Koprivnice u Hrvatskoj, čiju je kuću zapalio Zoran Kuprešak (54), prije nekih dva mjeseca.

Dok Kuperešak, koji je taj suludi čin izveo iz za sada nepoznatih razloga čeka početak suđenja u istražnom zatvoru, koje bi trebalo početi koncem ovog mjeseca, mladi par obilazi zgarište, nemajući snage od kud da krenu. Prije tačno pet godina su podigli kredit u iznosu od 46.000 eura (preko 90.000 KM) i do sada otplatili 60 rata u mjesečnim iznosima od 2000 kuna. Uz to plaćaju kako su rekli i 130 kuna mjesečno na ime osiguranja od požara za kuću koja je neupotrebljiva za stanovanje.

– Koja ironija uz kredit plaćamo i osiguranje od požara za kuću koja je izgorjela u iznosu od 130 kuna. Uz kredit dajemo svaki mjesec 1500 kuna za podstanarski stan u Koprivnici. Ta se agonija rasteže u nedogled, jer ne znamo što je s osiguranjem i koliko će nam se priznati – govore Danijela i Marko dok obilaze kuću koju su uredili po svom ukusu.

Od tri sobe, sanitarnog čvora, boravka kuhinje s blagovaonom i ostavom ostali su nagorjeli zidovi. Marko nam govori kako im je sve uništila vatra. Od useljenja prije pet godina svaku zarađenu kunu su ulagali u kuću kako bi stvorili porodični ugođaj primjeren vlastitim idejama. Ovo što imaju na sebe je jedino, jer su nakon pohoda koji graniči s zdravim razumom ispred razjarenog palikuće koji je prostorije zalijevao benzinom iz kanistra pobjegli doslovce goli i bosi. Iako je prema nekim procjenama šteta ne računajući nekretninu i stvari oko 60 000 kuna, Marko kaže kako se to treba pomnožiti s dva.

Neke prve procjene govore da je šteta do 300 hiljada kuna, no Jokićevi se s njom ne slažu jer vjeruju da je gotovo dvostruko veća. Marko tvrdi da mu je građevinski obrtnik rekao da se sve treba srušiti, jer je i stabilnost među stropne konstrukcije upitna, jer su i neke gredice izgorjele.

Mještani Jagnjedovca su organizirali i dobrovoljnu akciju sakupljanja pomoći, koja je doživjela fijasko. Naime sakupljeno je, kažu Jokići, 120 kuna.

Podsjećamo da se Zorana Kuprešaka tereti da je 2. februara u jutarnjim satima došao u kuću u kojoj je nekada i on neko vrijeme proveo, jer je bio u vezi s Markovom mamom i iz kanistra zalijevao prostorije. Uspio je i Marka zaliti i potom je zapalio benzin, a Marko je uspio istrčati kroz vrata koja su bila u plamenu i to mokar od benzina.

– Ni danas ne znam kako mi je to uspjelo. U toj nesreći sam imao ludu sreću da sam izašao neozlijeđen i pobjegao pred Zoranom koji je vitlao sjekiru trčeći za mnom uz prijetnje da će me doći glave – govori nam mladi čovjek koji je umjesto da uživa u nekretnini koju je zajedno sa suprugom kupio, mora boraviti u unajmljenom stanu.