Mladić sa Bistrika na Turskoj vojnoj akademiji: Bio je jedini kandidat iz Sarajeva koji je položio testove

asd
Hajrudin Herak, sin penzionisanog policajca iz Starog Grada, ističe da nije bilo lako - po danu je radio, a noću učio turski jezik. Bilo je puno odricanja i rada, ali sada je zadovoljan. Radi vojne poslove, kao desna ruka komandanta

Dvadesetogodišnji Hajrudin Herak, mladić sa Bistrika, jedini je Sarajlija koji je prije dvije godine uspješno položio sve potrebne testove i ispunio uslove za prijem na Tursku vojnu akademiju.

Sin penzionisanog policajca iz Starog Grada i nekadašnji učenik osnovne škole “Edhem Mulabdić”, te uspješni karatista i član KK Baščaršija, nakon završene Srednje medicinske škole odlučio je promijeniti smjer svog obrazovanja i opredijeliti se za vojsku.

FIZIČKA SPREMA

Rizikovao je i prijavio se na konkurs Ministarstva odbrane BiH za školovanje kadeta na vojnim akademijama Oružanih snaga Republike Turske, iako je to značilo da istovremeno ne može konkurisati ni na jedan drugi konkurs.

- Testiranja su trajala četiri mjeseca, uključujući fizičku spremu, test općeg znanja i test engleskog jezika. Nakon toga došla je stroga sigurnosna provjera koju vrši nadležni sektor Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Ja sam te godine bio jedini kandidat iz Sarajeva koji je prošao, a ukupno nas je iz BiH prošlo 12, priča Herak. Nakon uspješno završene prve godine Turske vojne akademije vratio se u Stari Grad da posjeti roditelje, a dolazak je iskoristio i za posjetu načelniku Ibrahimu Hadžibajriću kako bi ga s ponosom upoznao sa svojim uspjesima.

- Na početku mi je najteže bilo savladati jezik, jer nisam uopšte znao turski. Čitav sistem je zasnovan na praktičnom i na teorijskom, radimo i učimo. Znalo mi se dešavati da u sedmici imam samo dvije prospavane noći. Po danu sam radio, a po noći učio turski jezik jer druge opcije nije bilo, ističe Herak. Iako je zahtijevalo puno odricanja i rada, Hajrudin kaže da je zadovoljan onim što je postigao jer sada već obavlja ozbiljne zadatke.
- Radim vojne poslove, kao desna ruka komandanta. On meni izda naredbu, a ja je prenesem našoj četi. Sada je lakše jer sam savladao turski. Ostale su mi još četiri godine, a onda ću dobiti čin potporučnika i vratiti se u Oružane snage BiH, istakao je Herak.

KARIJERA

No, njegove ambicije se sigurno na tome neće završiti, jer već sada razmišlja i o magisteriju, te napredovanju u karijeri.

Načelnik Hadžibajrić je čestitao Hajrudinu na njegovom uspjehu i zalaganju, te istakao da se lokalna zajednica ponosi ovakvim mladim ljudima koji su možda i najbolji ambasadori i predstavnici Starog Grada u svijetu. Takvi ljudi marljivo sakupljaju znanje, stiču vještine i uče da bi se jednog dana vratili domovini, ali i svojoj lokalnoj zajednici i radili za dobrobit cijelog društva.

Image
g