Mnogi migranti ispred Mirala koji je jutros izgorio u požaru (FOTO)

U privremenom prihvatnom centru Miral u Velikoj Kladuši, u jutarnjim satima u 6:20 došlo je do požara na prvom spratu hale u kojoj se nalaze spavaonice za 247 migranata. Kako javlja reporterka N1 Snežana Mitrović koja se nalazi na mjestu događaja, migranti koji su privremeno bili smješteni u ovom objektu nalaze se ispred.

Brzom intervencijom Vatrogasnih ekipa Velike Kladuše, požar je stavljen pod kontrolu i ubrzo nakon toga potpuno je ugašen.

"Osoblje Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koji borave u centru 24 sata i koji su obučeni da djeluju u kriznim situacijama, uspješno su evakuirali korisnike centra koji su se nalazili u požarom zahvaćenom dijelu zgrade", navedeno je iz IOM-a.

Kako je navedeno u saopštenju, 28 osoba ukupno je zadobilo povrede, 19 ih je prebačeno u kantonalnu bolnicu u Bihać, 8 je ostalo na daljnjem tretmanu i liječenju, dvije osobe su zadobile ozbiljnije povrede, ali su trenutno, prema informacijama dežurnog ljekara, van životne opasnosti. Srećom nije bilo smrtno stradalih, također niko od osoblja IOM-a nije povrijeđen, prenosi N1.

Osoblje IOM-a i partneri rade da osiguraju migrantima i izbjeglicama, koji su bili smješteni u dijelu objekta koji je zahvaćen požarom, smještaj i ostale neophodne usluge. Dodatno osoblje je na raspolaganju ukoliko bude potrebno kako bi se dio Centra što prije vratio u funkciju.

Kako navode iz IOM-a, objekat posjeduje detaljan plan evakuacije u slučaju požara i drugih incidentnih situacija. Opremljen je funkcionalnim hidrantskim postrojenjem te posjeduje oko 30 aparata za gašenje požara prema planu protivpožarne zaštite.