Mogherini: Samit EU-a i Zapadnog Balkana veoma važan

Samit će biti najvažniji politički znak da EU i zapadnobalkanski partneri dijele političke ciljeve i istu sudbinu, kaže Mogherini.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je u subotu da će samit EU-a i Zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja biti veoma važan događaj koji će pokazati da Evropska unija i njeni partneri u regiji dijele iste ciljeve.

"To će biti prvi i najvažniji politički znak da Evropska unija i njeni zapadnobalkanski partneri ne dijele samo isti geografski prostor, već i političke ciljeve i istu sudbinu", rekla je Mogherini, prenosi Tanjug.

Ona je to rekla na konferenciji za novinare sa zamjenikom bugarskog premijera i ministra odbrane Krasimira Karakačanova nakon neformalnog sastanka ministara odbrane članica EU-a u Sofiji, prenosi BTA.

Evropska perspektiva

"To neće biti samit proširenja, ali ipak, činjenica da je cijela regija Evropa i da ima evropsku perspektivu bit će jedan od osnovnih elemenata samita", rekla je.

Prema njenim riječima, nije samo u interesu zemalja Zapadnog Balkana, već i svih u EU da se rad sa regijom učini kredibilnim.

"A kredibilna evropska perspektiva za cijelu regiju je centralni dio našeg interesa", rekla je Mogherini.