Moguć novi udar na siromašne džepove: Hoće li poskupjeti brašno i hljeb

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj upozoravaju nadležno ministarstvo da ne ukida podršku za proizvedenu pšenicu od pet feninga po kilogramu, jer bi to moglo imati nesagledive posljedice.

Troškovi zaštite

Kako su nam rekli proizvođači, ranije su imali 200 maraka premije po hektaru i pet feninga poticaja po kilogramu pšenice. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da su u brojnim razgovorima s nadležnima insistirali da ti poticaji budu isplaćeni za ovu godinu.

Ako Ministarstvo ne dodijeli poticaje, poljoprivrednici upozoravaju da će doći do rasta cijena osnovnih životnih namirnica te da će vreća brašna od 25 kilograma poskupjeti za marku do marku i po.

- Ovogodišnja cijena pšenice od oko 30 feninga za kilogram je niska, jer su proizvođači imali izuzetno visoke troškove, naročito kada je riječ o zaštiti klasa. Znatni troškovi zaštite doveli su do poskupljenja pšenice kao sirovine i cijena od oko 30 feninga po kilogramu nije adekvatna - rekao je Marinković.
 

S druge strane, Jozo Bojanić, vlasnik jednog od najvećih mlinova u BiH “Mlinpek-Žitara” iz Jajca, kazao je da još nema osnova za poskupljenje, jer sjetva još nije gotova.

Uvoz skuplji

- Naša cijena je oko 30 feninga, uvezena nas dođe oko 36 feninga i zavisi od kvaliteta. Ne vjerujem da će doći do poskupljenja, barem ne narednih mjesec dana - rekao je Bojanić.