Hadžihafizbegović: Moji drugovi nisu ginuli da bi Pandža primao novac i šetao

Proslavljeni bh. glumac i direktor Kamernog teatra u Sarajevu Emir Hadžihafizbegović podržao je proteste ispred sjedišta VSTS-a u Sarajevu. U jutarnjem programu N1 pojasnio je zašto se odlučio na taj potez.

"Imam bogatu karijeru, priznanja, brojne nagrade, moja biografija je zaista impozantna i kada bih sutra otišao u penziju imao bih se za čim okrenuti. Međutim, to mi ne dozvoljava da budem komformist", kazao je Hadžihafizbegović i objasnio zbog čega je došao na proteste ispred VSTS-a:

"Ja sam došao na te proteste da neko ne potcjenjuje moju inteligenciju, da mogu mirno stati pred ogledalo, pred svoju djecu, pred zastavu BiH, pred šehidsko mezarje jer moji drugovi koji su ginuli za ovu državu nisu ginuli sigurno da bi Pandža primao novac i hodao slobodno."

Razlog svog dolaska na protest vidi u širem društvenom problemu "lobotomiziranja" društva.

"Kontekst mog odlaska na ove proteste nije Tegeltija. Ja politički promišljam jer ako se vi ne bavite politikom nemojte se ljutiti ako ona sutra počne da se bavi vama. Ja otvaram jednu opštu priču, Tegeltija je samo obični dnevno-politički slučaj", kazao je bosanskohercegovački glumac u jutarnjem programu N1 televizije.

Osim Milana Tegeltije ni ministar bezbjednosti nije razlog njegovog protestovanja:

"Ja nisam došao da dam ikakvu podršku Mektiću mada cijenim rad gospodina Mektića. Došao sam ispred svog razuma, svoje pameti, svog morala, svoje etike ne pristajući da budem zombi."

Osim o protestima, glumac je govorio i o ponašanju i radu Milorada Dodika, Dragana Čovića, stradanju Dženana i Davida, ali i o nacionalizmu rekavši "da je Isus Hristos živ, on bi zabranio Thompsona."

Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nazvao je osrednjim političarem, a njega i Dragana Čovića okarakterisao je kao najveće razgrađivače države:

"Kako da se dogovorimo sa ljudima koji su se dogovorili da razgrađuju ovu zemlju? Klipove u Bosni i Hercegovini podmeću dva čovjeka: Dodik i Čović. Moramo se boriti protiv onih koji su njihovi sljedbenici."

Glumci, pisci, umjetnici i intelektualci u BiH se ne angažuju dovoljno politički, buntovnički jer kako je kazao Hadžihafizbegović - misle da ne mogu ništa promijeniti. No, kako kaže - potrebno je probuditi empatiju.