Monografija je škola u kojoj se uči jedna i jedina istina

Banjalučki list „Glas srpske“ ovih dana objavio je tekst pod nazivom „Dudakovićev ratni put u školskoj biblioteci“. Time se aludira na nedavno objavljenu monograju Petog korpusa A R BiH, koju ovaj list smatra ratno - huškačkom. Pri tom navode izjavu delegata iz reda srpskog naroda u Parlamentu F BiH, Mladena Lonića da u školama ne treba da bude ratna literatura i da će od nadležnih tražiti odgovornost.

Na ovo su reagovali i predstavnici boračkih populacija na prostoru USK, koji poručuju da monografiju treba prvo pročitati pa onda komentirati. U njoj je opisan put nastanka 5. Korpusa i odbrane ovdašnjeg naroda. Smatraju da djecu treba učiti istini, kako nam se ne bi ponovio rat, te da oni koji participiraju u vlasti zahvaljujući upravo bošnjačkim glasovima ne bi trebali iznositi ovakve stavove.

Monografija 5. Korpusa A R BiH Korpusa, očigledno je uznemirila javnost ili pojedince u manjem bh. entitetu, jer o njoj piše i banjalučki list „Glas srpske“. U strahu da će ova literatura biti zastupljena u ovdašnjim školskim bibliotekama, objavili su čak kako su snage jedinica 5. Korpusa učinile, kako kažu, najmonstruoznije zločine nad Srbima. Uz to dodaju izjavu člana SDP-a USK, zastupnika u našoj Kantonalnoj skupštini i delegata iz reda srpskog naroda u federalnom parlamentu Mladena Lonića. U njoj stoji da se Lonić protivi da ratna literatura uđe u škole i da će tražiti odgovornost nadležnih institucija.

Jedan od kreatora monografije i predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige USK, Besim Dizdarić kazao je između ostalog, kako je poznato da 5. Korpus nije činio ratne zločine vodeći časnu borbu, te je pošteno branio Bosnu i Hercegovinu. Dizdarić opravdano postavlja pitanje u vezi prakse manjeg bh. entiteta, u kojem primjerice, visokoškolska ustanova na Palama nosi ime i prezime presuđenog ratnog zločinca u Hagu Radovana Karadžića.

I ratni komandant 502. Viteške brigade 5. Korpusa, Hamdija Abdić Tigar, tvrdi da monografija opisuje koliku je žrtvu podnio ovaj narod, kako se organizovao i odbranio. Prema njegovim riječima "neko bi najradije zabranio da se piše istina, ali da će baštinici istine govoriti i pisati šta se dešavalo na ovom prostoru u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95".

Da bi se umanjio značaj 5. Korpusa i borbe za opstanak, u spomenutom listu navode kako je na ovim prostorima ubijeno više od 870 srpskih civila, 400 vojnika, te pronađena 21 masovna grobnica sa srpskim tijelima.

Informacije Instituta za traženje nestalih govore da je na području BiH otkriveno više od 5000 grobnica, sa posmtrtnim ostacima žrtava pretežno bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Za one koji ne znaju, Bosanska Krajina je druga regija po broju nestalih, a njih je skoro 7000. Prijedor je grad na čijem području je pronađen najveći broj masovnih grobnica, dok je Tomašica najveća masovna grobnica u Evropi.

Svoju izjavu Mladen Lonić nije želio komentarisati. Naredne sedmice očekuju se stavovi SDP-a USKa Kantonalne skupštine.