Šepić: EU i Evropska narodna stranka moraju reagirati u slučaju HDZ i Čović

Već dugo godina koalicija između Milorada Dodika i Dragana Čovića ima za cilj da Bosna i Hercegovina ostane nefunkcionalna država, koja će služiti samo njima i koja treba biti predmet nastavka velikodržavnih planova susjednih država. Podrška Dodiku i njegovoj proslavi nelegalnom prazniku entiteta RS još jedan je u nizu nedopustivh poteza lidera HDZ BiH, Dragana Čovića i njegovih saradnika.

S druge strane, vezanje vanjskopolitičkih strateških ciljeva Bosne i Hercegovine za politiku Srbije je nedopustivo i ubrzani pristup NATO savezu za sve građane naše zemlje predstavlja šansu koju moramo iskoristiti.

''Ne možete biti za pravu državu a slaviti nelegalne praznike. Ne možete biti za EU a radite sve da uništite sposobnost zemlje da ona uistinu bude evropska. S toga, pozdravljam potez Republike Hrvatske o smjeni ambasadora lvana Del Vechija, a od Evropske narodne stranke (EPP) iz Brisela, gdje HDZ BiH ima status, očekujem da ih isključe, jer po potezima koje rade, oni odavno ne pripadaju toj porodici i da se tako pošalje poruka Draganu Čoviću da je njegovoj dvoličnoj i nazadnoj politici došao kraj.

I dalje tvrdim da je prvi preduslov da se parcijalni režimi koji upravljaju ovom zemljom sklone sa političke scene – promjena izbornog sistema, ali i principijelnost političkih subjekata koji tim režimima ne pripadaju da drže do obećanja koje su dali građanima, da se udruže i naprave drugačije vlade i promjene koje su našoj zemlji neophodne'', izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.