Most Počitelj dobija zadnji stub: Bit će to najviši prelaz na koridoru 5c

most
U pitanju je veliki građevinski poduhvat, čiji je napredak vidljiv svakim danom

Novi objekat koridora 5c, most Počitelj, svakim danom je sve vidljiviji putnicima na relaciji Mostar - Čapljina. Urađeno je pet stubova mosta, preostalo je da se uradi još jedan na drugoj obali Neretve, koji je već u fazi izgradnje. Zbog kompleksnosti samog projekta, bilo je mnogo začkoljica koje su usporavale dinamiku, ali ona sada teče predviđenim tokom, potvrdili su nam izvođači na terenu.

ZAHTJEVAN PROJEKAT

Ovaj projekat je zahtjevan samim tim što je most širok i to što su pojedini elementi na granicama, pa su tako konzole dugačke blizu pet metara, što je rijetkost kod klasičnih mostova, gdje su one do tri i po. Zbog toga imamo poprečna prednapinjanja i visine konstrukcije su do osam metara.

Bokovi sanduka nisu vertikalni, već kosi, i svaka od tih stvari pojedinačno nosi dodatne kompleksnosti u izvođenju. Trenutno nema zastoja u radovima, imali smo nedavno zastoje u isporuci materijala, opreme, ali sve pokušavamo riješiti što je brže moguće. Mislim da do sada to radimo relativno uspješno, kazao je šef projekta Mario Jurišić.

Tri izvođača i jedan podizvođač rade na ovom zahtjevnom projektu, od kojih su dva kineska

U pitanju je veliki građevinski poduhvat, čiji je napredak vidljiv svakim danom. Most će se zbog svoje masivnosti ubrajati među najveće na području bivše države, a zasigurno je najveći na koridoru 5c.

Ukupna duljina mosta iznosit će oko kilometar, a rasponi su oko 150 metara, tačnije 147. Stupovi su visoki blizu 100 metara, 97 je najviši, 92 je nekoliko njih i onda na to ide rasponska konstrukcija visoka osam metara. Širina mosta bit će 22 metra, a zbog posebnosti poprečnih presjeka, urađena su poprečna prednapinjanja koja nisu baš uobičajna na ovakvim objektima, pojašnjava Jurišić.

Abdurahman Halebić, koji provodi nadzor nad gradnjom u ime IRD-a i BPG-a, napominje kako su sada u fazi izrade šestog, posljednjeg stuba mosta Počitelj, te kako se radi i na izgradnji drugog upornjaka mosta.