Mostar: Ispekli smo jaje na suncu

.
Za sat vremena "jelo" skoro bilo gotovo.

Zbog ekstremnog vala vrućine koji je zahvatio našu zemlju, Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) je, po prvi put ovog ljeta, izdao crveni meteoalarm.

U cijeloj BiH su danas zabilježene vrlo visoke temperature zraka, a najtopliji grad je bio Mostar u kojem je u 16 sati izmjeren 41 stepen Celzijusa.

S druge strane te vrijednosti na suncu su bile daleko veće.

Tako smo već u 11 sati zabilježili temperaturu od 42 stepena na vanjskom termometru u Fejićevoj ulici, a u poslijepodnevnim satima su kućni termometri za svega nekoliko minuta "zakucavali" 50.podjeljak.

Kako je u Mostaru poznata izreka – "Toliko je vruće da se jaje na suncu može ispeći", naša ekipa se upustila u taj eksperiment.

Kao podlogu smo, na mostarskom Bulevaru, upotrijebili crnu metalnu stolicu, koja se toliko bila ugrijala na suncu da smo se opekli po prstima.

S pečenjem jajeta "na oko" smo počeli u 15.30 sati, a već nakon nekoliko minuta bjelance je počelo mijenjati boju.

Pola sata kasnije, jaje se lagano peklo, a sat poslije skoro je bilo gotovo. Vjerovatno je trebalo još malo vremena za završetak "jela", koje jasno nije jestivo, ali je svojevrsni dokaz kakva vrućina hara najvećim gradom na Neretvi.

 

Foto:Screenshot