Mostar moguća opcija za smještaj porodica boraca ISIL-a

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je u četvrtak u Mostaru kako je centar za prihvat izbjeglica BiH u sjevernom dijelu tog grada „moguća opcija“ za smještaj porodica bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) koje se vraćaju iz Sirije i Iraka.

„Ako nemaju gdje drugo boraviti, moguće je da budu smješteni u ovaj centar. Salakovac je moguća opcija“, rekla je ministrica Borovac iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Ona je odgovorila na novinarski upit je li Centar za prihvat izbjeglica u Mostaru moguća lokacija za smještaj porodica nekadašnjih boraca ISIL-a.

Pojasnila je, pritom, kako procjene o njihovom povratka iz Sirije i Iraka vodi Ministarstvo sigurnosti u saradnji s partnerskim institucijama iz svijeta.

U zarobljeničkim logorima najmanje 50 muškaraca

Prema medijskim izvorima, na području Sirije trenutno borave oko tri stotine osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a među njima je dvije stotine djece, prenose Agencije.

Vlasti u BiH i sigurnosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u različitim organizacijama, te još toliko žena.

Ranije se nagađalo da je ondje i 80 djece čiji su roditelji iz BiH, no prema sadašnjoj procjeni njihov je broj znatno veći, čak 200.